Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Топлофикациите искат поскъпване на парното с до 330%

Топлофикационните дружества са поискали драстично увеличение на цените на парното и топлата вода от 1 юли. Заявленията им са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране. Поисканото увеличение е между 29% в София и 332 на сто във Велико Търново. Изчисленията в заявленията обаче са правени към месец март и там не са заложени компенсациите, които държавата вече отпусна на различните дружества, както и последните промени в цените на природния газ.

"Топлофикация Варна"  иска увеличение със 116%, "Топлофикация Бургас", както и дружеството в Плевен – почти 170%.

В заявленията на ЕРП-тата за цената на тока исканото поскъпване е заличено, но според неофициална информация се залагат увеличения средно 3-4%.

Преди седмица един от членовете на КЕВР - Александър Йорданов, бе изслушан в парламентарната енергийна комисия за исканията на компаниите. "Да, има искания за увеличение. Няма искания за намаление на цени. Всякакви коментари по повод ценовите заявления, преди ние да сме отчели и резултата от компенсациите, които дружеството са получили, по-скоро биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените", каза той.

Ден по-късно за възможно увеличение на цената на парното и топлата вода от 1 юли предупреди и енергийният министър Александър Николов. Предстои енергийният регулатор да излезе със свои изчисления как ще се променят цените на електро- и топлоенергията от юли. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във