Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Топлофикация София" ще продава ток без посредник

"Топлофикация София" ЕАД обяви, че ще продава електроенергия без посредник и започва подготовка за самостоятелно участие на българския електроенергиен пазар. 

Преди това ръководството на дружеството ще избере координатор на стандартна балансираща група и Вътрешни правила за участие на Българската независима енергийна борса. Това условие е въведено в чл. 91 от Закона за енергетиката и чл. 56, ал. 19 от Правилата за търговия с електрическа енергия. 

От компанията поясняват, че фирмите-координатори на балансиращи групи са посочени в публичния регистър на Комисията за енергийно и водно регулиране и те ще бъдат поканени да представят оферти, като по този начин ще бъде осигурена възможност за напълно прозрачен и максимално изгоден за дружеството избор.

"Управителният съвет на "Топлофикация София" ЕАД взе решение и за самостоятелно участие на компанията на „Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ през 2020 г. С оглед максимално ефективната позиция на дружеството по отношение реализирането на произвежданата собствена електрическа енергия, са заложени следните условия: избор на пазарен сегмент за  продажба през БНЕБ на електрическа енергия; анализ на финансовият риск, произхождащ от продажба на произведената електрическа енергия и риска от липса на купувач и невъзможност за реализация на количествата и най-важното - възможност за авансово плащане по двустранни договори за продажбата на енергия", се казва още в съобщението на "Топлофикация София".

Самостоятелното участие на "Топлофикация" на енергийната борса може да стане факт от юли догодина, тъй като тогава изтича договорът с "Гранд енерджи дистрибюшън".

В средата на миналия месец изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Кремен Георгиев подаде оставка, като посочи лични причини за нея. За временно изпълняващ длъжността е назначен Александър Александров. 

При представянето на новия ръководител стана ясно, че дълговете на дружеството достигат 756 млн. лева. 597 млн. лв. са задълженията към Българския енергиен холдинг (БЕХ).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във