Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Топлофикация София" ще плаща на "Булгаргаз" с пари от продажбата на ток

"Топлофикация София" ще плаща използвания от нея природен газ на "Булгаргаз" директно с получените приходи от продажба на ток. Столичното парно е собственост на Столична община и отново е най-големия длъжник на държавната "Булгаргаз". 

Във връзка с натрупани задължения на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" в Министерството на енергетиката бе проведена среща с представители на двете дружества, Столична община и Столичен общински съвет. По думите на енергийния министър Теменужка Петкова както Булгаргаз като доставчик на природен газ, така и Топлофикация София имат специфични задължения към обществото. Софийската топлофикация е най-големият клиент на "Булгаргаз" – с около 35% от общата консумация на природен газ в страната.

По време на срещата страните постигнаха съгласие текущите вземания на "Топлофикация София" от продажбата на високоефективна електроенергия да постъпват директно в "Булгаргаз". По този начин ще бъдат покрити част от задълженията и ще се постигне устойчивост на плащанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във