Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Топлофикация София" се оказа невинна за изравнителните сметки

"Топлофикация София" не е нарушила закона и нормативните изисквания според проверките на Министерството на енергетиката и КЕВР, инициирани със заповед от 2 септември.

От топлофикация е била изискана информация по 9 точки, обхващащи всички дейности на дружеството през предходния отоплителен сезон, включително и приспадането на суми, в следствие на ретроактивното намаление на цената на топлинната енергия.

Няколко дни по-рано пък бяха оповестени и резултатите от проверката на Министерство на енергетиката. Час от заключението на констативния протокол гласи: "Стойността на сумите за връщане вследствие на ретроактивното регулиране на цената на топлинната енергия за всеки имот на територията на гр. София, обект на проверката са правилно определени от топлопреносното предприятие." В няколко последователни точки  е посочено, че "Топлофикация София", като дружество изпълняващо дейността дялово разпределение на топлинна енергия, е спазило законовите изисквания при изготвянето на индивидуалните изравнителни сметки.

Проверяващите посочват, че в изравнителните сметки на "Топлофикация София" са отразени различните ценови периоди в съответствие с решенията на КЕВР за утвърждаване на цени на топлинната енергия. В тях са посочени размерът на разликата между сумите за топлинна енергия по цените, утвърдени с решенията на регулатора и Закона за енергетиката.

Извънредната проверка беше извършена след заповед на министъра на енергетиката, на 16.09.2020 г. и включваше "Топлофикация София", в ролята си на топлинен счетоводител и още 6 други фирми, изпълняващи дейността за дялово разпределение на топлинната енергия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във