Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Топлофикация София“ още дълго ще бърка по джобовете ни

„Топлофикация-София“ е в изключително тежко състояние. Във всеки един момент дружеството може да стигне до финансов или технически колапс с тежки последствия. Необходими са спешни действия или за тотално обновяване на съоръженията, или за намирането на... чисто нов стопанин - било то концесионер, било то собственик.

Последната препоръка обаче не фигурира в проекта за неговата модернизация, изготвен от американската консултантската агенция Black&Veatch menagement consulting  по споразумението между Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA) и Столичната община.

От представения доклад общинските съветници

за пореден път разбраха колко плачевно е състоянието

на най-голямата топлофикация у нас. Но отново никой не обели и дума за приватизация на дружеството или за възстановяването му чрез публично-частно партньорство. Вместо това американския консултант посочва, че е важно в "Топлофикация София" да се направят 860 млн. евро капиталови разходи, за да придобие тя и съоръженията й приемлив, европейски вид.

Любопитният доклад предлага различни възможности, но засега от Столичния общински съвет не се чуват коментари за идеите на консултанта. Все пак 860 млн. евро са си сериозни разходи - за има-няма два нови лъча на метрото вероятно. 

Според Black&Veatch финансирането може да стане по няколко начина. Един от вариантите е то да бъде структурирано и осигурено от водеща международна финансова институция. В процеса трябва да участва и международна компания – лидер в областта на инженеринга и строителството, която да се избере след търг за изпълнител на проекта. Това ще минимизира риска и ще гарантира постигането на заложените цели.

За държавна гаранция не се споменава нищо, защото 

това си е "едноличен" ангажимент на Столичната община,

защото едва ли някой си мисли, че „Топлофикация София“ просто така - с едно щракане на пръсти - ще бъде преформатирана като държавна собственост. „Финансовата структура на проекта предвижда реализацията му да бъде съчетана с минимизиране на цените на  услугата за софиянци“, обясняват консултантите.

Според Black&Veatch „основно предимство на предложения план е фактът, че всички елементи може да бъдат конструирани едновременно, като по този начин се ускорява завършването на цялата програма".

За приватизация на софийската топлофикация усилено се говореше преди десет години, когато нейното финансово състояние пак не беше цветущо. Дори се спрягаха идеи как може да я закупи руският концерн „Газпром“. В годините закъсалото предприятие за кратко бе и държавна собственост заради дълговете си към „Булгаргаз“.

Сега финансовото състояние е катастрофално, а задълженията към Българския енергиен холдинг достигат космически величини. И всичко това отново възроди идеята за прехвърляне на активи към държавата, за да се изплащат дълговете. Само че и в БЕХ

не са много съгласни да взимат ръждясали тръби

и тежка за поддържане инфраструктура. Пък и какви гаранции може да даде Столичната община, че дългът от над 800 млн. лева на топлофикация ще бъде изплатен към холдинга?

Американските консултанти предлагат запазване на собствеността и изграждане на нови когенериращи мощности в ТЕЦ "София - Изток" и ТЕЦ "Люлин". В плана им е записано и изграждане на RDF съоръжение за изгаряне на боклуците в ТЕЦ „София“. Само заради тази точка екологично настроените общински съветници хич няма да харесат идеята. А като чуят и сумата за капиталовите разходи, със сигурност ще протестират. Всъщност при добре организирана система за изгаряне на боклука това може да не е проблем за столицата ни. Имаме примера в това отношение на Виена и други европейски градове.

Докладът на американския консултант може и да стряска на пръв прочит, но това е реалността в столичната топлофикация –

огромна задлъжнялост и титанични разхищения, 

"срещу" ремонти на парче и никакви пари за инвестиции в нова мрежа и модернизации са повече от оскъдни. Към всичко това тази година се добавят и високите цени на природния газ, който допълнително съсипват финансово дружеството.

Ако бъде намерен начин предложеният план за модернизация да се приложи, сигурно мнозина ще си спомнят колко добри са услугите на централното топлоснабдяване. Наистина, то има своите екологично добри характеристики и е чудесен начин за отопление на големите градове. Има смисъл и в мнението на Black&Veatch да се създадат допълнителни връзки между отделните централи, както и да се изградят нови. Това ще спомогне за намаляване на загубите и ограничаване на авариите по мрежата. А предложението на консултанта за природния газ е той да се купува предимно от Азербайджан, който е на път да започне вноса на значими количества на Балканите и то в следващите няколко месеца.

Пламен Симеонов

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във