Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Топлофикация София" иска кредит за 40 млн. лева

Днес четиримата общински съветници Николай Стойнев, Прошко Прошков, Карлос Контрера и Георги Георгиев внесоха доклад, с който се иска "Топлофикация София" ЕАД  да вземе нов заем от 40 млн. лв.  за оборотни средства с цел възстановяване и прихващане на суми по изравнителни сметки на клиенти. Парите са необходими на общинското дружество след направени нормативни промени. Внесеният доклад е разгледан по-рано днес на онлайн заседание на Постоянната комисия за инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

От гласувалите 11 общински съветници, членове на комисията, 7 са "За", а 4 се въздържат. До момента задълженията на дружеството са над 500 млн. лв.

Банковият кредит е за 36 месеца с 12 месеца гратисен период при лихва от 3%.

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров вече е провел разговори с банка, според информация на "Столица.bg". За да се одобри кредитът, докладът трябва да се приеме на сесия на Столичния общински съвет.

"Ако реализираме 5 млн. лв. по-добър разход за газ, 2,5 млн. лв. ще се дадат към потребителите, а 2,5 млн. лв. ще покрият финансовото състояние на дружеството. Това не са радикални неща, но капка по капка вир прави", обясни пред комисията Александров.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във