Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Топлофикация” се похвали с автоматична система, която сваля сметките

Хиляди левове икономии са реализирали четири столични общини, в чиито сгради пилотно са били монтирани автоматизирани системи за контрол на отоплението, съобщиха от „Топлофикация – София”.

Става дума за т.нар СКАДА контролни системи, които се монтират на абонатните станции и които след това се свързват чрез GPRS/GSM с контролен център, където операторите управляват консумацията на обекта в реално време. Целта е да се избегнат разхищения.

От дружеството посочват, че за новата услуга е необходимо наличието само на нормално работеща абонатна станция.

В общинските сгради във „Възраждане”, „Слатина”, „Връбница” и „Красно село” за 4 месеца са спестени близо 296 МВтч топлинна енергия и 64,4 тона вредни емисии CO2. В същото време според „Топлофикация” комфортът на обитателите не е пострадал.

В общинските сгради консумацията на отопление е намалена средно с 15%. Детските градини са три и при тях икономията е средно с 9% за четири месеца, а в шестте столични училища потреблението е по-малко с около 13%. Общо сметките са намелели с около 20 000 лв.

От „Топлофикация” посочват, че вече водят разговори с потенциални клиенти от държавната администрация.

Проблемът с високите сметки за отопление се обостри в началото на тази година заради рекордните студове.

В миналото жилищните блокове с еднотръбна система за отопление имаха сензори за външната температура, на база на чиито данни парното се саморегулираше. Повечето от тях обаче отдавна са извън строя и без прецизно ръчно управление се случва или в домовете да остава студено, или през зимата обитателите да се радват на летни температури вкъщи... преди да получат смразяващи сметки за голямата консумация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във