Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТОПЛОФИКАЦИЯ + ПРИВАТИЗАЦИЯ = §22

Не ми е ясно защо купуваш яйцата по седем цента едното и ги продаваш по пет цента?
- За да изкарам печалба.
- Че как можеш да изкараш печалба? Губиш по два цента на яйце.
- Печеля по три цента и четвърт на яйце, като ги продавам по четири цента и четвърт едното на хората в Малта, от които ги купувам по седем цента едното.
Разбира се, не аз печеля. Синдикатът печели. И всички имат дял.
Почитателите на Джоузеф Хелър със сигурност бързо са отгатнали както, че цитираме диалога между Йосарян и Майлоу от романа му Параграф 22, така и отговора на икономическата задача, изложена по-горе. За неизкушените от творчеството на американския писател обаче ще поясним, че ключът към абсурдната на пръв поглед загадка е простичък. В действителност всяко яйце струва само един цент, но никой не знае това, тъй като е внесено нелегално и реалната му стойност е добре прикрита след серия от машинации.
За жалост сюжетът на Параграф 22 се вписва в предстоящата приватизация на Топлофикация - София. След срещата в Хисар премиерът Сергей Станишев обяви, че управляващата коалиция подкрепя продажбата на дружеството, в което държавата е миноритарен собственик, а Столичната община държи контрола. Случайно или не, през тази седмица от Московска 33 пък долетя новината, че Топлофикация София е сред седемте дружества, включени в годишния план за раздържавяване, който вече е внесен за обсъждане в местния парламент. Същата тема е била дискутирана и на среща през седмицата между министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и Независимата синдикална федерация на енергетиците в България, научи в.БАНКЕРЪ.
Като съберем парченцата от мозайката, излиза, че съвсем скоро столичното парно
ще си смени собствениците
Процедурата вероятно ще започне след решение на общинския съвет на 28 февруари, след което ще има известен период за чисто юридическото й уточняване, съобщиха от икономическото ведомство. А самата приватизация трябва да е факт в началото на следващата година. Проблемът е, че продажбата, изглежда, ще стане на цена, много по-ниска от реалната, и то на предварително известен купувач.
В момента някак негласно върви една кампания, която внушава на хората, че Топлофикация София е преди всичко стари тръби и неизплатени задължения от нелоялни клиенти. И всичко това, за да може да я купи Газпром. Аз съм бил директор на дружеството преди Валентин Димитров и мога да ви кажа, че то има огромен ресурс да се развива самостоятелно и да е печелившо. Наистина все още има какво да се прави, но главните топлопроводи са рехабилитирани, загубите са сведени до европейски нива 12-15%, а подмяната на абонатните станции е в заключителен етап, заяви пред БАНКЕРЪ председателят на федерацията на енергетиците Божидар Митев.
Подозренията на синдикалния лидер съвсем не са безпочвени. Дори бегла справка за активите на дружеството показва, че то
съвсем не е чак толкова окаяно
и има доста сериозен потенциал за развитие (виж карето). Най-примамливи за всеки бъдещ инвеститор със сигурност са двата ТЕЦ-а, които позволяват да се произвежда комбинирано електро- и топлоенергия. А токът, генериран чрез когенерация, по закон се изкупува задължително от Националната електрическа компания. От 1 август 2007-а цената, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е фиксирала за всеки генериран мегаватчас, е 107.27 лева. Това обаче далеч не е всичко. Площадките и на ТЕЦ София, и на ТЕЦ София-Изток са големи и на тях спокойно може да бъде изградена още по една централа, без кой знае какви усилия. Същото важи и за терена на отоплителната централа Земляне. Впрочем редно е да припомним, че около тях вече се завъртяха доста сериозни интереси. Първо, американската компания Хорайзън искаше да строи допълнителна мощност на площадката на ТЕЦ София, но след няколкогодишни безплодни усилия да се споразумее с НЕК за цената на тока проектът потъна в забвение. От своя страна предишният общински съвет се опита в края на мандата си да пробута българската Ню енерджи вижън за изпълнител на когенерация на площадката на отоплителната централа Земляне. И то без да бъде обявена процедура, както изисква действащото у нас законодателство. Но след намесата на държавата и тези намерения не успяха да се реализират. Изводът от двата случая е ясен - въпреки всички заявления за трагичното финансово състояние на предприятието апетитите на чуждестранните инвеститори към него са много големи.
Комбинираното производство наистина е
черешката на тортата
- коментира пред БАНКЕРЪ представител на чуждестранна компания, проявяваща интерес към столичното парно - но ако някой си мисли, че западен инвеститор ще налее просто така камара пари, жестоко се лъже. На дружеството му трябва сериозна оптимизация на персонала, както и още средства за подобряване на техниката.
Не са за подценяване и обстоятелството, че топлофикацията приключва проект за рехабилитация и модернизация на преносната мрежа за 114 млн. евро, от които 30 млн. са грант от Международния фонд Козлодуй. Останалите пари са от държавногарантирани заеми от ЕБВР и Световната банка. Само че съвсем не е ясно дали усвоените вече средства ще бъдат взети предвид при бъдещата продажба, или оценителите съвсем по нашенски ще наблегнат на несъбраните взимания, остарялата топлопреносна мрежа и милионите, откраднати от Вальо Топлото и сие.
Кой ще се окаже крив и кой прав в тази ситуация - тепърва предстои да видим. Преди това обаче ще се полюбуваме на още един епизод около топлофикацията - какво ще се споразумеят чорбаджиите й за начина на продажба на акциите. На пръв поглед и държавата, и общината постигнаха съгласие, че ще продават 100% от компанията през Столичната общинска агенция за приватизация. Но според отлично осведомени източници сега
се води неофициален спор
доколко подчинената на местната власт институция има капацитет и законова санкция да продава държавен дял в дадено предприятие. В ръцете си Министерството на икономиката и енергетика държи един доста сериозен коз - дълговете на Топлофикация София към Булгаргазхолдинг за доставено синьо гориво, които надхвърлят 200 млн. лева.
На срещата с министър Петър Димитров от Независимата синдикална федерация на енергетиците са предложили проблемът да бъде решен, като Булгаргаз влезе в дружеството и се създаде съвместна ютилити компания по западен образец. Подобен вариант обаче не изглежда много вероятен най-малко защото това означава мажоритарният пакет акции на топлофикацията да премине в ръцете на държавата, което едва ли ще се понрави на Столичната община.
Отделен въпрос е дали дружеството въобще трябва да се продава? Почти никъде в Европа няма частни топлофикации. Повечето от тях са общински. Разбира се, има и други начини за осигуряване на средства за дружеството, като пускане на акции на борсата например. Ако Топлофикация София бъде продадена, това ще е престъпление срещу столичани. Тя има над 230 млн. лева несъбрани вземания от абонатите си и държавата трябва да намери най-накрая начин да й помогне да си вземе поне част от тях. Иначе за пореден път ще вкараме някой уж стратегически инвеститор в енергетиката, който има за цел единствено гарантирана бърза печалба, смята Божидар Митев.
Хубаво би било ако представителите и на общината, и на държавата се замислят сериозно над всички обстоятелства, вместо да се надпреварват кой ще продава и какъв процент от комисионите ще вземе. В противен случай Топлофикация София като нищо ще се впише в и без това дългия списък от предприятия, продадени на свои хора срещу... 1 лев. И срещу големи, но неизпълнени обещания.

Стефан Савов

ТПС - Площадките на ТЕЦ-овете на Топлофикация София са сред апетитните активи на дружеството.

каре:
*Топлофикация София е акционерно дружество, регистрирано по Търговския закон, като собствеността е разделена между Столичната община - 58%, и Министерството на икономиката и енергетиката - 42 процента.

*Тя е третият по големина енергиен комплекс в страната след Марица-изток 2 и АЕЦ Козлодуй.

*Дружеството има три лиценза, издадени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране: за производство на топлинна енергия, за производство на електрическа и топлинна енергия по комбиниран способ и за пренос на топлинна енергия.

*В централите на софийската топлофикация се изгаря близо 1/3 от постъпилия природен газ в България.

*На територията на столицата работят две топлоелектрически централи ТЕЦ София и ТЕЦ София-изток (бивша Трайчо Костов) и в тях се осъществява комбиниран цикъл на производство на електрическа енергия и топлоенергия. Двете големи отоплителни централи Земляне и Люлин произвеждат само топлинна енергия, както и седемте временни отоплителни централи - Овча купел -1 и 2, Суха река, Левски-Г, Хаджи Димитър, Орландовци и Инжстрой.

*Топлопреносната мрежа в София е с дължина над 900 км, а абонатните станции са 15 100.

*В Топлофикация София работят около 2600 души.

*Компанията осигурява топлоснабдяване на 375 хил. домакинства и над 22 500 стопански потребители и бюджетни организации.

*Над 63% от топлофицираните българи са клиенти на столичното дружество.

*През 1997-а е приет генерален план за рехабилитацията на топлофикационната система, финансиран от Световната банка и изготвен от фирмата консултант Еконо енерджи.

*През 2002 г. започва изпълнението на Проекта за рехабилитация и модернизация на Топлофикация София с привлечени капитали за 114 млн. евро. Той включва подмяна на участъци от топлопреносната мрежа, компенсатори и арматури, топлинна изолация на открити топлопроводи, подмяна на абонатни станции, въвеждане на система за управление на оборотите на мрежовите помпи. През 2003 г. са подменени 36 км от най-амортизираните топлопроводи на столицата и над 2000 абонатни станции. През следващата година са подменени още 38 км от износените топлопроводи в София и над 2500 абонатни станции.

*През 2005-а, със средства, отпуснати по заема за рехабилитация на Топлофикация СофияАД от Световната банка, са подменени 333 броя компенсатори и 92 броя спирателна и регулираща арматура. Със собствени средства дружеството реконструира 2.5 км от топлопреносната мрежа.

*През 2006-а с привлечени средства са подменени 362 броя компенсатори и 165 броя спирателна и регулираща арматура, а със собствени средства дружеството е реконструирало 1 км от топлопреносната мрежа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във