Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Томислав Дончев сменя Румяна Бъчварова на ръководния пост в международна инициатива

Кабинетът възложи на днешното си заседание на вицепремиера Томислав Дончев да отговаря за координацията и участието на България в Глобалната инициатива „Партньорство за открито управление”. Към момента тази длъжност бе изпълнявана от началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Инициативата „Партньорство за открито управление“ стартира официално на 20 септември 2011 г. в Ню Йорк, когато 8те държави-основателки (Бразилия, Индонезия, Мексико, Норвегия, Филипините, Южна Африка, Обединеното кралство и САЩ) приемат Декларация за открито управление и представят своите планове за действие. Основна цел на инициативата е държавите, участващи в нея да поемат конкретни ангажименти за насърчаване на прозрачността, овластяване на гражданите, борба с корупцията и използване на новите технологии с оглед постигане на по-добро управление. „Партньорство за открито управление“ е инициатива, която се основава на принципа на сътрудничеството между всички заинтересовани страни и се ръководи от Управителен съвет, в който участват представители на правителствата, участващи в инициативата и на граждански организации. 

България се присъединява към Инициативата „Партньорство за открито управление“ по силата на решение, взето на заседанието на Министерски съвет от 24 август 2011 г. и представя своя първи план за действие през септември 2012 г. и до момента е разработила и изпълнила три национални плана за действие.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във