Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Томислав Дончев не очаква спиране на еврофондовете заради политически скандали

Вицепремиерът Томислав Дончев не очаква да се стигне до спиране на европейско финансиране за България вследствие на политически скандали. Подобен механизъм не е разписан в нито един нормативен акт. Финансиране от ЕС може да бъде ограничавано и спирано по редица конкретни причини, които са свързани с дефицити и пропуски в системите за управление и контрол, най-вече при пропуски с контрола, обясни Дончев.

Изказването на вицепремиера идва на фона на дебата в Европейския парламент за върховенството на закона в България. По-късно в четвъртък ЕП ще приеме резолюцията по темата. Паралелно европейските институции обсъждат и механизъм за обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона. 

Европейската комисия призова страните от ЕС да се обединят около въвеждането на мярка, която да предпази средствата в Бюджета на общността от държави, които не изпълняват този принцип. Идеята на ЕК е с този механизъм да се предпазят средствата в размер на 1.7 трилиона евро, които са отредени за възстановяването на съюза. 

Вицепремиерът Дончев напомни, че българската позиция е аналогична, но изтъкна необходимостта от система от обективни критерии за това къде има или няма такова върховенство.

Предложението обаче предизвиква разделение. Страните от Северна Европа и евродепутатите искат планът, предложен от германското ротационно председателство, да бъде по-строг, докато централноевропейските държави като Унгария казват, че той вече е твърде строг.

Дончев съобщи, че следващата седмица ще станат обществено достояние два документа - текстът за споразумението за партньорство за новия програмен период на европейските фондове и част от разработвания Национален план за възстановяване и устойчивост. Тогава започват и обществените консултации по националния план. По думите му планът ще се реализира изцяло от следващото правителство, а ангажименти на този кабинет са да го подготви и допълни. 

По информация от Министерството на финансите в периода 2021-2027 г. се очаква България да получи близо 29 млрд. евро, което е близо два пъти или с около 13,3 млрд. евро повече спрямо пакета за текущия период 2014-2020 година.

Според предварителните изчисления страната ни ще получи 12.3 млрд. евро от инструмента за възстановяване.Крайният срок за представяне на плана по този инструмент е април 2021 година. По-голямата част от средствата - 7.7 млрд. евро ще са под формата на безвъзмездни средства. Заемът, който страната ни ще може да ползва от Механизма за възстановяване и устойчивост, се очаква да бъде в размер на 4.55 млрд. евро.

От програмите и фондовете в многогодишната финансова рамка 2021-2027 г., по които има предварително разпределени пакети по държави членки, се очаква България да получи 16.7 млрд. евро. 

Все още обаче Европейският парламент, Европейската комисия и Европейският съвет не са стигнали до консенсус по дългосрочния бюджет и той не е окончателно приет.

Ключовият въпрос ще бъде къде да се насочи финансирането, което трябва да е обвързано с реформи, обобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във