Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Томислав Дончев: Купуването на компютри не означава електронно управление

Депутатите приеха предложението на ГЕРБ до 31 март вицепремиерът Томислав Дончев да представи в парламента Доклад за текущото състояние на електронното управление. Дончев трябва да внесе в Народното събрание и Ежегоден отчет и Годишен план за развитието на информационните ресурси, след като бъдат приети от Министерски съвет., предаде „Фокус“.

„Няма как да има електронно управление без виждане и дизайн за цялостната система. За да може всяка инвестиция да отива на мястото си, да изгражда цялата конструкция. Електронното управление не може да се сведе до купуването на компютри и принтери и изтъкна, че за първи път има ясна платформа за въвеждането му. Електронното управление не може да се случи естествено и от само себе си. Административната реформа не може да бъде оставена на администрацията. Задачата е на политиците, администрацията не може да реформира сама себе си. Да положим усилия да използваме хартията само за изобразително изкуство“, призова Дончев. 

Предложението на БСП да се създаде комисия, която да направи преглед нa средствата за електронното управление, беше отхвърлено. От левицата настояха за цялостен анализ на причините за масовото разхищение на средства.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви: „Един от най-големите проблеми на електронното управление са самите администрации“. „Ние като законодатели, за да облекчим гражданите, трябва да видим по какъв начин да накараме самите администрации да направят крачка напред“, обясни той.

Депутатът от БСП Георги Свиленски коментира: „Не е проблемът дали от БСП не знаем какво е електронно управление, а че министрите не знаят. Искаме създаване на комисия, за да стане ясно колко пари са изхарчени за електронно управление. Единственото, което сте направили е в НАП, Агенция „Митници“ и Здравната каса да има апаратче за билетчета. Хората чакат на същите опашки, но с билетче. Това ви е електронното управление“, посочи депутатът.

Халил Летифов от ДПС посочи: „Подкрепяме предложението на БСП за създаване на комисия, не защото сме опозиция, а защото темата е важна“.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във