Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тол таксите ще оскъпят цените на стоките с до 2 стотинки на килограм или литър

Предложените за обществено обсъждане тол такси няма да имат драстично негативно въздействие върху цените на стоките. Анализ на Световната банка - консултант на държавната пътна администрация, показва, че максималното поскъпване на храните, които са на трапезата на българите, ще е с до 2 стотинки на килограм или литър.

Регионалният министър Петя Аврамова, която участва във форум за тол системата, призова да не се спекулира със страховете на хората като се изнася невярна инфрмация за рязък скок на цените на стоките и услугите. Според нея тази тема не бива да се политизира, защото пътищата не са на ГЕРБ, нито на БСП. Целта е новата система за събиране на пътни такси да осигури постоянен и предсказуем източник на средства за ремонти и строителство на нови, по-безопасни трасета. Планирано е системата да влезе в търговска експлоатация най-късно до 1 март 2020 г.
     
"Към момента две трети от приходите от винетки са от леките коли, а една трета - от товарните и автобусите. Надявам се с въвеждане на тол таксуването да има възстановяване на баланса и пътна инфраструктура да почне да се самоиздържа. По данни към 30 ноември са продадени 7,761 млн. е-винетки на стойност 373,451 млн. лева", каза министър Аврамова и допълни, че на 16 август тази година е започнала техническата експлоатация на тол системата, а  сега предстои тестването на бордовите устройства от превозвачите.

Първоначалният обхват на пътната мрежа, за която ще се плащат тол такси, е 6 050 км, което означава, че за останалите 14 000 км., за които сега камионите и автобусите плащат винетна такса, няма да дължат нищо. Предлага се да се таксуват само 796 км автомагистрали,  2 322 км пътища първи клас и 2 932 км пътища втори клас от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа.

Цените на винетните такси за 2020 г. за леки и тежки автомобили ще останат същите като за 2019 г. Леките автомобили ще продължат да плащат за ползване на платената пътна мрежа на база време, докато превозните средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т  ще преминат от винетки на тол такси най-късно от 1 март 2020 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във