Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тол системата в Турция блокира трафика по границата

Министър Росен Желязков (вдясно) се срещна с посланика на Турция в България

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков е разговарял с посланика на Република Турция у нас д-р Хасан Улусой във връзка със създалата се ситуация по забавяне на преминаването на леки и тежкотоварни автомобили на турско-българската граница.

Дипломатът е информира министър Росен Желязков, че считано от 11 април на граничните контролно-пропускателни пунктове в Турция, в това число и тези с Република България, функционира интегрирана система за управление и събиране на такси и глоби, свързани с използването на пътната инфраструктура на турската държава (тол система). От тази дата неплатени тол такси и глоби за електронно констатирани пътни нарушения се установяват и събират на излизане от Турция.

Турският посланик е уточнил, че размерът на незаплатени тол такси и/или наложени глоби може да се оспорва по съответния ред. Но съгласно турското законодателство първо е необходимо да се заплати определеният размер, след което същият подлежи на обжалване. Хасан Улусой е отрекъл пътни превозни средства да са задържани преднамерено и според него само и единствено незаплащането на определените глоби и такси не позволява преминаване на границата. В близките дни турската държава ще предостави подробна информация за реда за налагане и обжалване на таксите и глобите.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков е подчертал, че ще продължи интензивното сътрудничество в областта на двустранните и многостранните транспортни операции между двете страни. Посланикът Хасан Улусой е уверил министъра, че нововъдената система за заплащане важи за всички – както за турски, така и за международните превозвачи, опериращи на територията на Република Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във