Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тол системата стартира и функционира нормално, твърди проф. Олег Асенов

„Тол системата стартира и функционира нормално. Издаването на маршрутни карти отнема между 2 и 3 минути и не затруднява на обработката на тежкотоварните автомобили. Стартирали сме т.нар. „бял списък“ с валидни бордови устройства, които към момента са 14 000. Следващата седмица очакваме сключени договори и добавяне към този списък на устройства за таксуване на базата на джипиес тракери. Всеки ден този списък ще се увеличава. Трите метода на таксуване работят“. Това каза пред БНР проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

По думите му тол системата е инфраструктурна реформа, която цели промяна на модела на финансиране на пътната инфраструктура и да въведе принципа – който руши пътя, той плаща.

„Мисля, че тол системата ще има ефект... Стартиралата реформа днес е необратима“, допълни проф. Асенов. По думите му е важно да се отбележи какъв е общият процент за издръжка на тол системата по отношение на приходната част.

„Ние се стремим да постигнем - съвместно този процент и издръжката на националното тол управление, една разходна част в рамките на 15-17%. В сравнение с други държави, дори където приходите се събират почти изцяло от държавата, там общият разход за издръжка на системата 24%“, отбеляза той. Проф. Олег Асенов подчерта, че диалогът с превозвачите е интензивен.

„Един от основните въпроси, които задаваха превозвачите, беше за алтернативните пътища. С този обхват в голяма степен покриваме и това европейско изискване“, посочи той. Проф. Асенов каза, че България има около 100 000 тежки камиона, от които около 30 000 пътуват всеки ден, всички останали – един път седмично или два пъти месечно. 

„Устройствата са необходими за интензивно пътуващите. Ако приемем, че интензивно пътуващите са 45 000, в момента към превозвачите са насочени над 18 000 устройства, от които 14 000 са в активно състояние. Бавно отиваме към 50% на покритие на този трафик и то в рамките на първата седмица от експлоатацията на системата“, обясни той.

Очакванията са до 27-и март да има 100% покритие на интензивно движещия се трафик. 450 млн. лева е целта за покритие на приходи до края на годината. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във