Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Токът за бита ще подскочи от 1 юли

Цената на тока за бита да се увеличи средно с 1.89% от 1 юли, предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране. Предлага се най-малък скок на цената на електроенергията да има за "ЕВН България Електроснабдяване" - с 1.61 на сто. Дружеството отговаря за доставките на ток за Югоизточна България. 

Малко по-скъпо ще плащат потребителите в Западна България - за абонатите на "ЧЕЗ Електро България" повишението ще е с 1.7 процента.

С 2.6 на сто ще поскъпне електроергията за клиентите на "ЕНЕРГО-ПРО Продажби", а най-опарени ще са потребителите на "ЕСП Златни Пясъци" - скок от 3.53 на сто.

Според КЕВР поскъпването е минимално и това се дължи на предложението й за намаляване на цената "Задължение към обществото" - от 37.25 на 36,01 лв. за МВтч без ДДС. Както и на ограничаването на ВЕИ разходите и комбинираното производство на когенерациите, съответно до 23.78 лв/МВтч и до 7.00 лв/Мвтчас.

От енергийния регулатор са определили и 70 лв/МВтч средна прогнозна пазарна цена на електроенергията базов товар за периода от 1 юли 2018-а до 30 юни 2019 година. Тя е калкулирана след анализ на цените на "Българската независима енергийна борса" и на съседните борси. Прогнозните пазарни цени за отделните групи ВЕИ е: 78.98 лв/МВтч - за соларните, 67.06 лв/МВтч - за вятърните, 68,98 лв/МВтч - за малките ВЕЦ с мощност до 10 Мвт, и 69.87 лв/МВтч - за биомасата.

Именно тази пазарна цена е важна за производителите след последните промени в Закона за енергетиката. С тях всички ВЕИ централи с мощност над 4 МВт вече са задължени да продават енергията си на борсата. А разликата между постигнатата там цена и определените им преференциални цени те ще получават под формата на премии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във