Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Токът за бита поскъпна - ще спасяваме ТЕЦ „Марица Изток 2“

Правителството коригира порива на КЕВР за леко намаление на цените

Комисията за енергийно и водно регулиране промени първоначалните си планове за намаляване на цената на електроенергията. В последното си решение по темата тя прецени, че е необходимо поскъпване на тока за бита с около 2, 79% средно. Най-голямо повишение ще има от този месец за клиентите на енергийната компания EVN, която оперира на територията на Югоизточна България - с 4 на сто. За клиентите на ЧЕЗ в Западна България увеличението ще е с 3 на сто. А при енергийната компания от Североизточна България - Енерго-Про, нарастването ще е с 1 процент.
<!--[if-->
<!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if-->Основните обяснения на регулатора за обрата в нагласите му са, че предстои и най-малките фирми вече да купуват ток от свободния пазар. Очаква се това да се случи от началото на октомври, но всички дружества трябва да изберат доставчика си до 10 септември. Решението и по-точно изпълнението му, вероятно ще подейства доста стряскащо за част от малкия бизнес, тъй като може би ще има малко увеличение на сметките му за електроенергия.

Такива поне са прогнозите на експертите - леко увеличение на цените на свободния пазар от есента, като този процес не би следвало да продължи дълго. След като се уредят отношенията между всички фирми и доставчиците, би трябвало да се стигне до балансиране на цената – във всеки случай такава е практиката във всички нормални европейски страни.

Защо обаче поскъпва тока за бита? Причината е най-вече в държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, която ще бъде спасявана тази година като продава определени количества електроенергия на НЕК за регулирания пазар. Средните цени на тока от тази въглищна централа са доста високи – около 140 лв./мвтч, но, за да оцелее, получава подкрепа от държавата, което ще се случи и чрез сметките за ток на всички нас. Тя вече получи една финансова инжекция покрай намаляването на цените на природния газ, но това съвсем не е достатъчно. Само за 2019-та загубите на компанията са 207,5 млн. лв., предимно заради скъпите квоти за мръсен въздух, които е длъжна да купува и високите производствени разходи за произвеждания от нея ток.

В началото на годината парламентът задължи правителството по всякакъв начин да спаси ключовата държавна ТЕЦ. Но все още се очаква становището на Европейската комисия дали увеличението на капитала й и е неправомерна държавна помощ .

„Решението за подкрепа към ТЕЦ „Марица Изток 2“ е свързано с това, че Народното събрание задължава Министерския съвет да предприеме всички необходими действия и за недопускане в дългосрочен план на прекратяване на функционирането или ограничаване на производствения процес на ТЕЦ-овете от групата на БЕХ, или това е „ТЕЦ Марица Изток 2“, припомни неотдавна пред парламентарната комисия по енергетика ресорният министър Теменужка Петкова. Тя поясни, че към енергийното министерство е създадена работна група - с участието на експерти от всички компании - за решаване на въпроса с опазването на въглищната централа.  (ТЕЦ „Марица Изток 2“ е базова мощност, без чието участие ще бъде затруднено функциониране на енергийната ни система). Въпросната група е изготвила нарочен доклад, според който тази централа ще продаде за бита 2,6 млн. мвтч електроенергия до края на юни 2021-а. И именно заради това количество сега ще ни поскъпне токът.

Разпоредба от Закона за енергетиката дава правомощия на министъра да определи годишна квота за такива централи, които произвеждат електрическа енергия от местен ресурс. "Тази квота не може да бъде повече от 15 % от общото произведено количество електрическа енергия. На база на анализите, които са направени, предложените количества от страна на работната група са 2.6 млн. МВтч. В тази връзка е издадена заповед, с която е определена тази квота. Тази заповед е изпратена по компетентност на съответните органи. Това са КЕВР, Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, НЕК, ТЕЦ Марица Изток, БЕХ и ЕСО“, каза Петкова. По думите ѝ в случая с квотата на ТЕЦ „Марица Изток 2“ става въпрос за около 8,4 % от общото произведено количество ток.  

В крайна сметка, сегашният председател на регулатора Иван Иванов си изми ръцете, изтъквайки, че поскъпването за битовите клиенти е средно с 2,79% и "това е по-малко от годишната инфлация”.

 

 


Топлата вода и природният газ поевтиняват


След тока, малко на принципа танто за кукуригу, КЕВР реши, че има достатъчно предпоставки за намаляване на цената на природния газ и съответно на топлата вода при топлофикациите. От 1 юли природният газ вече струва 19,10 лв./мвтч и намалението спрямо предишната му цена е с малко над 6 на сто.

„Намалението на цената на топлинната енергия средно за страната е 12,69 процента. Ако се отчете, че междувременно поради анекса, който беше сключен към договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“, се изискваше и беше изпълнено възстановяване на надвзети суми на българските потребители на топлинна енергия, което е взето като решение, но ще се реализира при фактурата за изравнителните сметки, и това намаление беше направено междувременно, тогава между така намалелите цени на топлинната енергия след тази корекция и сега взетото решение, отново имаме намаление с 4,54 %“, заяви Иван Иванов.

Ще припомним, че преди три седмици КЕВР определи по месеци намалението на цените на природния газ от 5 август 2019-та до 31 март тази година. Средното поевтиняване за периода е с около 24 на сто. За същото време цената на топлинната енергия за клиентите на топлофикационните дружества е с 10,16 % по-ниска. Засега обаче малко потребители са усетили това по джоба си. Причината е, че тепърва при изравнителните сметки за парно ще се възстановяват сумите за тях. На този етап единствено клиентите на газоразпределителните дружества се радват на намалени цени.

 

Пламен Симеонов

<!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във