Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Токът за бита поевтиня, за бизнеса - не

Иван Иванов

Цената на електроенергията за битовите потребители намалява средно с 0.11%, обяви в петък (31 юли) председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той изтъкна, че причината за това са предприетите от правителството мерки през последните два месеца като създаването на нов фонд "Сигурност на енергийната система", наложените ограничения над производителите на зелена енергия и т.н. За потребителите на ЧЕЗ цените падат средно с 0.63%, за тези на ЕВН с 0.44 на сто. Абонатите на "Eнерго про" в Североизточна България обаче ще плащат с 1.09% повече. 

Предизвикалата много дебати цена "задължение към обществото" става единна както за частните потребители, така и за индустриалните консуматори - 38 лева. Това означава двойно увеличение на добавките за бизнеса, който в момента плаща 18.93 лв., но все пак таксата е малко по-ниска от първоначално предложените 40.21 лева. Сега ще видим каква ще е реакцията на фирмите, които неколкократно протестираха срещу това увеличение.

С приетите нови цени Националната електрическа компания ще подобри финансовото си състояние с 830 млн. лева. Тя ще увеличи приходите си, ще спести средства за изкупуване на електроенергия от заводските и топлофикационните централи и "зелени" източници. Очакват се постъпления и от създадения с промени в Закона за енергетиката Фонд "Сигурност на енергийната система" и от изменението на параметрите на договорите, сключени с американските централи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във