Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Токът за бита няма да поскъпне след мораториума, увериха от КЕВР

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров

Не се предвижда поскъпване на цената на тока за битовите потребители след отпадането на мораториума върху цената на електроенергията, ВИК-услугите и топлинната енергия през април. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. Силен натиск обаче има върху цената на топлоенергията и ВиК услугите. По думите на председателя на КЕВР цените на газа за битовите потребители също могат да тръгнат нагоре.

"Токът няма да се вдига, има силен натиск за вдигане обаче на цената на топлоенергията и цената на ВиК услугите. Съществува възможност това да се случи наведнъж от първи юли. Ако войната в Украйна се прекрати в обозримо бъдеще,  цените ще паднат. Ако се успокоят доставките от Русия, газът ще се превърне от най-скъпия, в най-евтиния източник на енергия, но от 2023 г. нататък", отбеляза Тодоров.

След като стана ясно, че Главна дирекция "Национална полиция" е открила основания за повдигане на обвинения за скъпия ток през миналото лято, председателят на КЕВР заяви, че разследващите са използвали материали от проверката на комисията, на които се базира заключението им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във