Банкеръ Daily

След пазарното обединение с Гърция:

Токът поскъпна, но комшиите са невинни!

Енергийното обединение в сегмента „Ден напред“ между българската и гръцката енергийни борси вече започна да оказва влияние върху цените. Макар и слабо се вижда, че има разлика в посока нагоре на цените на енергийните продукти през последните две седмици.

 

От данните на Българската независима енергийна борса за 3-9 май става ясно, че цената на електрическата енергия в сегмента "Ден напред" е варирала между 90 и 113 лв./мвтч. В този период обаче целокупният български народ го беше ударил на юнашко веселие, сливайки почивните дни около Великден и Гергьовден, немалка част от фирмите не работеха или имитираха някаква дейност, а много сериозна част от нашенци се изнесоха в съседна Гърция. Тези няколко фактора предопределиха пониженото търсене, а оттам - и по-ниската цена.

През следващите десет дни – до 19 май, цената някак естествено взе да расте, трайно "заседна" над първото критично ниво от 100 лв. и на моменти достигна дори до 149 лв./мвтч. Това накара част от търговците на електроенергия у нас да започнат публично да обясняват как всичко щяло да си бъде точно, а токът по-евтин с 5 евро, ама на - обединението на българския пазар „Ден напред“ с гръцкия прецакало всички.

Всъщност, това няма как да е чак толкова болезнено ясно. Едно, защото две-три седмици са нищо и никакъв срок, камо ли човек да прави магистрални обобщения и да чертае генерални тенденции. И второ, заради физическото „прекъсване“ на връзката с Гърция – в момента (19 май) се извърша ремонт по един от ключовите трансгранични електропроводи и на практика доставките към южната ни съседка са малки по обем.

Според експертите – високите цени на българската борса в момента се дължат на факта, че V блок на АЕЦ „Козлодуй“ все още е не работи заради планови годишен ремонт. Очакванията са в близките дни той да бъде зареден, пуснат в експлоатация и вързан към националната енергосистема. Дотогава търговците и потребителите ще трябва да задоволяват нуждите си с по-скъпия "компенсаторен" ток, произвеждан от въглищните централи.

И още - през последните няколко дни цените на електроенергията в Западна Европа също се задържаха сравнително високи и средните им нива не паднаха под 70 евро/мвтч. Подобни стойности също тласкат цените у нас нагоре.

Междувременно, едрият бизнес също заяви своите опасения, че обединението с Гърция ще изиграе лоша шега на българските компании и ще ги принуди да харчат повече за електроенергия. Подобни опасения може и да имат основания, но пак да повторим: реалната полза от обединението на двата пазара не може да бъде усетена за няколко дни, реалната вреда също. Така че би било хубаво и търговците, и потребителите да поставят ценовите диагнози на либерализирания пазар, ако не след първите 100 дни (какъвто е неписания толеранс към всяка нова управляваща политическа сила) власт), то поне след първия пълен работен месец, т.е. към края на юни.

Други експерти припомнят, че пиковото потребление на ток в Гърция тепърва предстои: южната ни съседка обикновено изпитва недостиг на електронергия през лятото - заради високите температури там и работещите системи за охлаждане. Това е важно уточнение, защото гръцките инвестиции във ВЕИ системи вече започват да си казват думата и през последните години се наблюдава траен спад в износа на електроенергия от България към Гърция. А когато има излишък на "нещо" какво се случва с цената му?

Към края на годината пред свободния пазар на електроенергия и бизнеса ще се отвори още един хоризонт - пазарно обединение на сегмента "Ден напред" и с Румъния. Това ще развърже ръцете на българските компании да доставят у нас ток и от борси в Централна и Източна Европа.

Макар и невинаги, но пазарите в Унгария, Австрия и Германия и днес осигуряват на българския бизнес свободни количества ток на тънки цени. Защото там е така, като по учебник: щом има по-голямо предлагане, конкуренцията между доставчиците сваля цените. Докато тук продължава да си е както едно време: основният енергиен производител е държавата.

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във