Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Токът пак поскъпва

КЕВР започна с голямото напасване на тарифите за електроенергията

Няма шега, няма измама - задава се ново увеличение на цената на тока. В края на седмицата Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) направи публично достояние докладите на работните групи, обработили заявленията на лицензираните дружества, и от тях става ясно, че електроенергията за битовите клиенти ще поскъпне в цялата страна. Според сметките на регулатора най-сериозно трябва да скочи токът за домакинствата в Западна България - с 1.99 на сто. От ЧЕЗ са искали повишението да е 8.83 на сто при дневната тарифа и 7.83% за нощната, но исканията им са били орязани. 

За потребителите в Югоизточна България се предвижда поскъпването на тока да с 1.5% при поискани от ЕВН увеличения с 1.68 % на дневната и с 8.19% на нощната тарифа. Почти символично - с 0.22 на сто, ще е повишението на тарифите в Североизточна България, макар от "Енерго-Про" да претендират, че дневният им ток трябва да струва с 1.02 % повече, а нощният – с 8.93 на сто. Битовите клиенти на електроснабдителното предприятие "Златни пясъци" ООД се предвижда да плащат с 4.51% по-ниски цени от досегашните.

За фирмите, които все още са на регулирания пазар, КЕВР предлага крайната цена да намалее с между 0.16 и 8.46 на сто. За клиентите на ЕВН предвиденото намаление е в широкия диапазон от 1.87 до 14.68 на сто. За компаниите, обслужвани от "Енерго - Про", се планира поевтиняване с между 0.72 и 4.65%, като единствено за нощната тарифа за потребителите с електромери с две и три скали се предлага увеличение, съответно с 2.12 и 7.77 на сто.

Спазвайки изискванията на Закона за енергетиката и правилника за дейността на КЕВР, на 6 юни комисията ще проведе открити заседания по докладите на работните групи. Впоследствие регулаторът ще проведе и обществени обсъждания по проектите за решения за цените, като за участие ще бъдат поканени всички заинтересовани страни.

Окончателното решение за цените в сектор "Електроенергетика" и "Топлоенергетика" през новия едногодишен регулаторен период ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 30 юни и същия ден трябва да бъде публично обявено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във