Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Токът няма да поскъпне, увери премиерът

"Цената на тока няма да се качва. Газа не можем да го удържим." Това каза в Благоевград премиерът Кирил Петков, запитан какво ще се случи със сметките след края на мораториума. "Докато успяваме да държим цените на електроенергията, това е най-голямата подкрепа, която можем да осигурим. 3% от БВП да се вкара като помощи - това е безпрецедентно. Нито една страна в Европа не е стигнала до такава степен", каза Петков.

"Докога обаче ще ни стигнат парите? Затова следващото ниво е в Брюксел да се съберем заедно и да кажем за цената на газа, че който иска да продава в Европа - трябва да го прави на по-ниски цени. Тогава заради производствата на ток и газ ще падне инфлацията", подчерта премиерът. Всичко друго той определи като "пълни глупости", като допълни: "Ако някой ви каже, че може цените да се свалят с магическа пръчка - не може. Когато цената на производството се е качила, нараства и тази на крайния продукт."

Министър-председателят уточни, че се работи на ниво Брюксел да се осигурят помощи, за да може отражението на световните цени да не е толкова голямо в България. "Истината е, че както се случва войната в Украйна с оръжие, така се случва войната на икономиките в момента. Русия използва целия си лост, за да притисне европейските страни", каза премиерът. И допълни, че тази война е започнала още от лятото, когато газовите хранилища са се източили от руския президент Владимир Путин. А цената на тока пък се определяла от най-скъпия производител. "Това е много добре планирана атака от страна на Путин. Преди да започне войната, той вдига цените на тока и газа главоломно в цяла Европа", посочи Петков.

България не е обещавала конкретна дата на отпадане на ветото върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз, стана ясно още от думите на министър-председателят. "Това с календара не работи", каза премиерът по повод споменаването на конкретна дата от македонски медии за отпадане на българското вето. Премиерът все пак увери, че има много сериозен напредък в диалога с югозападната ни съседка: "Историческата комисия е единствено тази, която може да даде информация на двете правителства по кои от историческите фигури те са се съгласили и кои от историческите факти вече могат да се приемат като общи, така че аз очаквам в съвсем скоро време историческите комисии да излязат. Доколкото съм информиран, прогресът е огромен.“

Резултатите от преброяването в Република Северна Македония, според които само 3504 граждани в страната са се определили като българи на фона на близо 87 000 издадени документи за български произход на югозападните ни съседи, Петков коментира така: "Единственият начин да имаме истински преброявания, които ще зачетат всички българи в Република Северна Македония, е когато българските права са влезли в колективните права на Конституцията. Най-вероятно в следващото преброяване ще има отделна кутийка, където ще може човек да каже "българин". В момента я няма, но ние трябва да работим заедно това да се промени."

Facebook logo
Бъдете с нас и във