Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Токов удар за бизнеса

Електроенергията за бизнеса у нас с над 50% по-скъпа от тази в Западна Европа

Ще - не ще, "Марица Изток 2" пак пропуши здраво...

След продължителен натиск от страна на бизнеса държавата все пак се размърда и нареди на ТЕЦ „Марица Изток 2“ да заработи за свободния пазар на ток. Причината са високите цени на електроенергията, които се наблюдават през последната седмица в целия регион. Те са породени основно от горещото време, както и от високата консумация не само у нас, но и в Сърбия, Гърция и Италия.

Проблемът на държавната въглищна централа обаче не е в това да тръгнат блоковете. Произвеждайки ток, тя бълва прекалено много вредни емисии CO2 и именно тяхната цена буквално я смазва. По данни на експертите за производството на един мегават електроенергия „Марица Изток 2“ изпуска в атмосферата 1,3 тона вредни емисии. От тази година безплатни квоти вече няма, което допълнително ограничава работата на централата. Затова тя и отказа да работи допълнително.

Към момента единствено БЕХ закупува квоти вредни емисии, за да може ТЕЦ-ът да работи и всички негови служители да си получават редовно заплатите. Сега обаче държавата разпореди да започне да работи повече, което означава нови тежки разходи. При все това при цени на електроенергията у нас от 300 лева/мвтч, предприятието може да покрие част от разходите си.

Най-парадоксалното в случая е, че на големи енергийни консуматори се наложи да спрат работа и

бизнесът буквално бе принуден да моли

„Марица Изток 2“ да работи. Например пловдивският Комбинат за цветни метали спря част от мощностите си, след като цените на свободния пазар удариха 330 лева/мвтч, обясни в кулоарите на парламента енергийният експерт и депутат на „Има такъв народ“ Иван Хиновски. Заради скъпия ток на борсата беше принудено временно да хлопне кепенците и старозагорското предприятие "Прогрес", което се занимава с изработка на чугунени отливки за машиностроенето, автомобилостроенето и строителството, а също и ковашкият завод "Пресков". Накрая, след намесата на енергийното министерство държавната въглищна централа все пак заработи.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) предупредиха, че ако отговорните държавни институции не вземат необходимите мерки за осигуряване на ликвидност на свободния пазар на електрическа енергия и балансиране на цените на тока, ще организират

национални протестни действия.

Целта е да защитят интересите на своите работници, обявиха от сдружението.

„Системно на пазара на електроенергия в България се създава дефицит, в най-голяма степен провокиран от ограничено предлагане. През последните дни, от 1-ви август 2021 г., ситуацията се задълбочи негативно и придоби обем, който влошава драматично конкурентните позиции на фирмите и особено на индустриалните потребители на електроенергия в България в контекста на общоевропейския пазар, което е недопустимо и безотговорно поведение на компетентните институции“, отбелязва асоциацията в отворено писмо до служебния министър-председателя Стефан Янев.

По данни на „Българската независима енергийна борса“ ЕАД средната базова цена на активна електроенергия на пазар „Ден напред“ за периода е 130,95 евро/МВтч, а за 4 август 2021 г. е 169,10 евро/МВтч, (преминавайки границата през следобедните часове от 200 евро/МВтч). Нещо повече, цените на електроенергията в България за въпросния период превишават с над 50% тези на основните експортни пазари на българската индустриална продукция (Германия, Италия, Франция, Австрия), като средното превишение за 4 август дори надминава 70 процента.

От АОБР изтъкват, че енергоинтензивните индустриални консуматори съобразяват своите заявки и с климатичните условия, с търговската активност и с високите нива на потребление на ток, но поведението на държавни и общински дружества, както и неадекватно преценени периоди за изпълнение на ремонтни програми,

провокират системно изкривяване на пазара.

“Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва Вие като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика", заявяват от работодателската асоциация.

„Българският енергиен холдинг” е с вързани ръце

и на този етап единствено обяви, че „следи с тревога цените на електроенергията, търгувана на Българската независима енергийна борса“. В предишните дни производството на ток достигнало до 5800 MW генериращи мощности, износът варирал около 900 MW на час и това обстоятелство създавало дефицит и измествало кривите на търсене и предлагане към високите ценови равнища в пазарния сегмент „Ден напред“.

От компанията не пропуснаха и да пояснят, че са финансов холдинг и оперативната дейност на всяко дружество си е негов проблем. БЕХ няма правомощията да определя пазарното поведение на предприятията от групата. Евентуална намеса в търговската им дейност ще накърни тяхната оперативна самостоятелност и тези действия могат да представляват пазарни манипулации в нарушение на Регламента за интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT).

Както стана дума, причината за проблемите се корени и в рекордните жеги, които достигнаха страната през последните две седмици. В горещините се увеличава консумацията на ток и от бизнеса и от всички останали потребителите. Според Електроенергийния системен оператор потреблението на ток у нас е било най-високо на 3 август и то е достигнало 5226 мвт. За цялото денонощие България е потребила

над 107 хиляди мегаватчаса електроенергия.

"През последните дни горещата вълна поставя пред сериозни изпитания електропреносната мрежа. Въпреки това смятаме, че до този момент тя се представя в много добро състояние. Няма сериозни аварии по мрежата", заяви изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев,

Високото потребление на електроенергия се осигурява от двата енергоблока в АЕЦ "Козлодуй", от централите в Маришкия басейн, ТЕЦ „Варна“ работи на два блока, в ТЕЦ „Бобов дол“ също работят 2 блока. А водните централи се включват в пиковите часове на деня, допълни Цачев.

Въпреки всички затруднение България е оказвала и аварийна енергийна помощ за съседните ни Гърция и Турция.

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във