Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Тойота" изтегля 1,75 млн. автомобили заради проблем със спирачките

"Тойота" съобщи, че изтегля 1,75 млн. автомобили в света заради проблеми със спирачките и други дефекти, които създават опасност от пожар.

Японският гигант посочи три проблема в редица модели, включително луксозната марка "Лексъс". Сред тях са неподходяща форма на част в спирачната система, която понякога може да променя "усещането" на педала за спирачка. Проблемът засяга 802 хил. автомобила, главно в Япония и Китай.

"Педалът не става неефективен, но работата на спирачката може постепенно да се влоши", обяснява "Тойота" в имейл. Друг проблем засяга бензинопровода на 759 хил. коли, включително редица модели "Лексъс" и "Краун Маджеста". Той е свързан с повишаване на риска от пожар "при наличие на запалителен източник". Над половината от засегнатите коли са били продадени в САЩ. Третият проблем, също създаващ риск от пожар, засяга 109 хил.коли, продадени в Япония.

"Тойота" не е уведомена за пожари, катастрофи, наранявания или жертви", свързани с проблемите, се казва в имейла на компанията. От началото на годината концернът е изтеглил близо 11 лн. коли заради технически проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във