Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тютюнът влиза в борбата с COVID-19

Американският биотехнологичен филиал на Бритиш Американ Табако, Kentucky BioProcessing (KBP), работи по създаването на потенциална ваксина за COVID-19, която в момента се тества предклинично, съобщиха от компанията. Ако тестовете са успешни, от БАТ се надяват, че с правилните партньори и подкрепата на правителствените агенции, от юни ще могат да произвеждат между 1 и 3 милиона ваксини на седмица. Макар KBP да оперира с търговска цел, намерението на компанията е работата по проекта за разработване на ваксина за COVID-19 да не се извършва с цел печалба.

Ваксината се базира на патентованата от БАТ бързо развиваща се технология за използване на тютюневи растения, която според компанията има няколко предимства пред стандартната технология за производство на ваксини.

На първо място е потенциално е по-безопасна, тъй като в тютюневите растения не могат да се развиват патогени, които причиняват човешки заболявания.

Освен това е по-бърза, защото съставните елементи на ваксината се акумулират в тютюневите растения много по-бързо - 6 седмици в сравнение с няколко месеца при употребата на конвенционалните методи.

Според експертите формулата на ваксината, която KBP разработва, е стабилна на стайна температура, за разлика от стандартните ваксини, които често трябва да бъдат съхранявани в хладилни помещения. 

Формулата има потенциал ефективно да предизвика реакция на имунната система с една единствена доза, твърдят още от Бритиш Американ Табако.

Американското дъщерното дружество на БАТ - Reynolds American Inc - придоби KBP през 2014 г. с цел да използва някои от технологиите й за извличане от тютюн и така да подпомогне допълнително развитието на новата си категория бездимни продукти.  

През 2014 г. KBP се прочу като една от малкото компании, предлагащи ефективно лечение за ебола, благодарение на продукта ZMapp, който разработи съвместно с базираната в Калифорния фирма Mapp BioPharmaceuticals и в партньорство с американската Служба по авангардни биомедицински изследвания и развойна дейност BARDA.

Наскоро KBP клонира част от генната последователност на COVID-19, което доведе до създаването на потенциален антиген - вещество, което предизвиква имунен отговор в организма и по-специално - производството на антитела. Този антиген е бил поставен в тютюневи растения, за да се възпроизведе, а след като растенията са били събрани, антигенът е бил пречистен и сега преминава предклинични тестове.

"В контакт сме с Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ и очакваме техните насоки за следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети. В контакт сме още със Службата по здравеопазване и социални услуги във Великобритания, както и с BADRA в САЩ, за да им предложим нашата подкрепа и достъп до изследванията ни с цел да ускорим създаването на ваксина за COVID-19", заяви д-р Дейвид О‘Райли, директор Научни изследвания в БАТ. 

"Разработването на ваксина е предизвикателна и сложна задача, но ние вярваме, че сме направили значителен пробив чрез технологията ни, базирана за тютюневи растения, и имаме готовност да работим с правителствата и всички заинтересовани страни, за да помогнем да спечелим войната срещу COVID-19. Напълно съгласни сме и се присъединяваме към апела на ООН за единен подход на обществото за справяне с глобалните проблеми. KBP проучва алтернативни възможности за употреба на тютюневите растения от известно време. Една от тези алтернативи е именно създаването на ваксина на растителна основа. Ангажирани сме с това да подпомогнем световните усилия за спиране разпространението на COVID-19 чрез тази технология“, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във