Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ПАК ГОТВЯТ ПРОТЕСТИ

Частни производители от цялата страна на едролистния тютюн Виржиния ще започнат до десет дни ефективни стачни действия, ако не получат гаранции от държавния фонд Тютюн, че ще им бъде изплатен пълният размер на договорените премии за реколта 2000 година. Представители на Асоциацията на частните тютюнопроизводители (АЧТ) обявиха на пресконференция в петък, че правителството все още не е изпълнило ангажимента си към тях да изплати премия от 1.50 лв. на килограм произведен тютюн за миналата година.
По разчети на Министерството на земеделието и горите реалната цена за килограм от тютон Виржиния за миналата година е била 4.23 лева. При средна изкупна пазарна цена от 2.52 лв. разликата е 1.71 лева. По Закона за тютюна и тютюневите изделия тя трябва да бъде покрита от фонд Тютюн. На свое заседание експертният съвет на Института по тютюна, който е в състава на Булгартабак, предложил на производителите да бъде изплатена премия в размер на 1.50 лева. Управителният съвет на фонда реши в началото на април да даде по 1.20 лв. на килограм тютюн на производителите и те получават тази сума. Министър Върбанов и Евген Емин, изпълнителен директор на фонд Тютюн, са уверили тогава частните стопани, че разликата от 30 стотинки ще им бъде преведена в началото на юни. Незнайно защо от земеделското ведомство все още забавят изплащането на договорените премии. Веселин Димитров, заместник-председател на АЧТ, заяви пред в. БАНКЕРЪ, че общата сума на неизплатената премия е около 3 млн. лева. Забавянето не може да бъде обяснено с липса на средства във фонда, тъй като само през тази година чрез отчисленията от акцизи са постъпили 80 млн. лева. За превеждането на парите за премии е нужно съгласието на Министерството на финансите.
Тютюнопроизводителите настояват още за оставката на Евген Емин и на Елена Апостолова, ръководител на експертния съвет към Института по тютюна. От браншовата организация ще предложат на новото правителство фонд Тютюн отново да стане първостепенен разпоредител с бюджетни средства и да се разработи стратегия за тютюнопроизводството, която да намери баланс между интересите на държавата, търговците и производителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във