Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тикет системата в София ще заработи след 20 месеца

След 20 месеца ще заработи дългоочакваната тикет система за таксуване в столичния градски транспорт. Договорът за изграждане вече е подписан и в момента тече проучването как системата да обхване наземния и подземен транспорт в града. Целта на тикет системата е да обслужва всички видове транспорт, т.е. да нямаме специални отделни билети за метро и наземен транспорт. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков пред БГНЕС.

Тикет система на градския транспорт в София ще струва 73 248 150 лв. без ДДС. Тя ще бъде направена от консорциума "Си Ен Ес- София Тикетинг Систем", който получи най-много точки и предложи най-ниска цена на обществената поръчка за изграждане.

Чрез системата в реално време ще се знае каква е натовареността на линиите и ще се взимат бързи решения, за да няма претъпкани автобуси, тролейбуси или трамваи.

До края на лятото се очаква да пристигнат 10 трамвая от Прага, които са втора употреба.

„Всеки един от тях струва 40 000 лева, като от тази цена 10 000 лева са за транспортиране. Трамваите са на 18-19 години, но въпреки това са в перфектно техническо състояние и имат още дълъг експлоатационен живот. Цената наистина е ниска, имайки предвид, че един нов трамвай тип „Песа“ струва 1,5 милиона евро. Тя се дължи на доброто партньорство на Столичната община с Пражката“, каза Зарков.

Новите стари трамваи ще заменят сега движещите се №20 и №22, които са над 30 години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във