Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТИ БИ АЙ СЕ ДОБРА ДО ВХОДА НА ДЗИ

Преговорите между Агенцията за приватизация (АП) и консорциума между ТиБиАй и РМД ДЗИ 2000 приключват тази седмица, научи в. БАНКЕРЪ. Очаква се да бъде огласена окончателната цена на сделката. Според запознати купувачът е подобрил първоначалното предложение, но не е отстъпил от предложението си за начина на плащане.
Екип от специалисти на Ти Би Ай и одиторската фирма Делойт и Туш са работили ударно по икономическите и финансовите параметри на евентуалния договор в дните преди празника на писмеността, съобщи добре осведомен източник. Делойт и Туш освен че бе одитор на Държавния застрахователен институт (ДЗИ), през последните няколко години консултираше и АП по тази сделка. Именно Делойт и Туш направи дю дилиджънс на ДЗИ миналата година. Тогавашната оценка на одиторската компания показваше, че ДЗИ струва около 35 млн. щ. долара. През февруари, когато изтече крайният срок за подаване на офертите, единственият кандидат за държавния застраховател бе консорциумът между Ти Би Ай и ДЗИ 2000, които предложиха за 67% от акциите на ДЗИ едва 20.5 млн. щ. долара. Агенцията за приватизация недвусмислено даде да се разбере, че очаква доста повече.
Това на което Ти Би Ай държи е да плати значителен дял от цената по схемата дълг срещу собственост, като погаси част от задълженията на българската държава към Италия и Испания. По подобен начин Ти Би Ай се разплати и при приватизацията на Булстрад. В случая осъществяването на схемата среща сериозно препятствие - ДЗИ е включен в списъка за целева приватизация, което означава, че парите трябва да се внесат кеш. Не е ясно как Министерският съвет би мотивирал едно решение при продажбата на държавния застраховател да се приложи друга платежна схема.
Всъщност до края на сделката все още има доста път. Работната група на Агенцията за приватизация трябва да направи предложение до надзорния й съвет, съпроводено и с проекта за договора. Ако надзорниците кажат да, кандидат-купувачът на ДЗИ трябва да поиска от Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта разрешение да придобие повече от 5% от държавния застраховател. И тук отговорът трябва да е положителен и тогава сделката ще стигне до Министерския съвет. Ако ДЗИ бъде продаден в следващите седмици, това ще е първата успешна приватизационна сделка за тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във