Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Teva инвестира 42 млн. долара в завод в Дупница

"Тева Фармасютикълс" обяви стратегическа инвестиция от 42 милиона долара за изграждане на нова производствена мощност за лекарства в Дупница. Новото съоръжение ще бъде допълнение към съществуващата площадка на компанията, значително увеличавайки капацитета с над 800 милиона таблетки/капсули годишно и създавайки около 70 нови работни места.

Новият производствен обект в Дупница е част от цялостната планирана инвестиционна програма на "Teва" в цяла Европа през следващите 5 години, включваща нов глобален център за производство на биофармацевтични продукти в Улм, Германия и увеличаване на производствения капацитет в Сарагоса, Испания.

В момента компанията произвежда 96% от своето европейско лекарствено портфолио в 15 страни в цяла Европа и е един от водещите производители на генерични лекарства в световен мащаб.

"Новото производствено съоръжение значително ще увеличи производствения капацитет на завода с приблизително 800M таблетки / капсули, подкрепящо нашата мисия да бъдем световен лидер в генеричните продукти и биофармацевтиците, подобрявайки живота на пациентите. Новото ни съоръжение в Дупница представлява важно допълнение към глобалната производствена мрежа на Тева, която днес се състои от приблизително 24 000 служители в почти 60 производствени обекта по целия свят. Заедно ние доставяме важни лекарства за повече от 200 милиона пациенти всеки ден с безкомпромисен ангажимент за качество и съответствие", заяви Себастиен Рош, старши вицепрезидент на "Тева". 

Оттам планират производството да започне в края на 2023 г., след като съоръжението бъде одобрено от съответните регулаторни агенции.

"Проектът е изключително важен за град Дупница и ще позволи на Teва да продължи да бъде голям и доказан работодател в региона - осигуряващ работна среда с възможности за развитие на много талантливи хора, които живеят в града и региона", коментира Гади Мукомолов, изпълнителен  директор на завода в Дупница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във