Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Температурите в офиса до 23 градуса през зимата и 25 през лятото

При работа в закрити помещения температурата трябва да е от 16 до 23 градуса през зимните месеци и от 18 до 25 – през летните. Това е залегнало в нова наредба за изискванията на микроклимата на работните места, която влиза в сила от днес, съобщават от Главната инспекция по труда.

Допускат се и изключения - зимата температурата не бива да спада под 13 градуса, а през лятото - да се покачва над 28, като дори при силни жеги термометрите не трябва да показват повече от 33 градуса. Относителната влажност може да варира от 35 до 75%, в зависимост от периода и температурата в помещенията.

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия като вятър, висока температура и други. Ако има риск, той трябва да предприеме допълнителни мерки, за да осигури безопасността на служителите си.

От инспекцията отбелязват, че с всяка изминала година броят на работещите при неблагоприятни условия на труд намалява. Така например за 2013 година те са били 9.7% от заетите, а през 2012 годна в неблагоприятни условия са работили 11.5 на сто.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във