Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТЕМИДА СПЪНА ФАБРИКАТА ЗА КЕРАМИКА В РУСЕ

Обжалване на конкурса за продажба на общински терен е на път да препъне испанската фирма Керос Керамика в намерението й да инвестира 21 млн. евро за изграждане на фабрика за керамични изделия в крайдунавския град.
Испанската компания е основана през 1994 г. и е сред лидерите в Европа по производството на керамични плочки за обзавеждане и строителство. Затова и на 27 февруари тази година българското й дружество Керос - България получи сертификат за инвестиционен проект от Втори клас според Закона за насърчаване на инвестициите.
Последното условие, за да бъде изграден заводът, бе да се намери подходящ терен. Затова на 28 април се проведе конкурс за продажба на недвижим имот - частна общинска собственост с площ 112.652 декара в новия Индустриален парк в Русе. В него се включиха три фирми - освен Керос участваха търновската Рето 2003 и софийската Интерво България. Първоначално обявената цена за квадратен метър бе осем евро. Десетина дни по-късно, на 9 май, Керос България бе обявена за победител с цена от 1.8 млн. евро. Логично в полза на испанците са натежали и гарантираните от нея 21 млн. евро инвестиции за изграждането на завода за керамика.
Дотук всичко върви като по ноти за бъдещата фабрика. Но Рето 2003 обжалва процедурата и на 18 май състав на Русенския окръжен съд с председател Елга Цонева спира изпълнението на заповедта на кмета Божидар Йотов, с която обявява испанците за победители в конкурса. Според магистратите изпълнението на кметската заповед не било достатъчно добре мотивирано.
Рето 2003 е регистрирана на 23 март 2004 в съда в Търново с капитал от 5000 лв., които все още не са внесени. Фирмата се представлява еднолично от 33-годишната Мария Вълчанова.
Обжалването практически проваля инвестицията за керамична фабрика, с която щяха да бъдат ангажирани около 500 души. Сега предстои дълга верига от правосъдни спорове, а испанците смятат да чакат решаването на проблема не повече от две седмици, след което вероятно ще отидат в Румъния. Тъжно ми е, защото отблъскваме сериозен инвеститор. Ще следя внимателно какво ще направи оттук нататък Рето 2003 и ще се опитам да уговоря хората от Керос да изчакат резултата от делото, заяви кметът Божидар Йотов.
Явно градоначалникът ще трябва да прояви доста сериозни ораторски умения, за да убеди испанците да не вдигнат гълъбите. Защото те едва ли ще са склонни да чакат изхода на дело, което според българската практика може да се проточи няколко години. Особено като имат на разположение алтернативен вариант - съседна Румъния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във