Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Теменужка Петкова защити ядрената енергетика

Бъдещето е на чистата енергия. Възобновяемите енергийни източници имат важно място в енергийния микс, но гарантът за енергийна сигурност са мощностите, които произвеждат базова енергия – атомните електроцентрали са такива мощности. Чрез развитието на ядрените технологии и ядрената енергетика можем да решим много важни въпроси, свързани с климатичните промени. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на срещата си с изпълнителния директор на Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Уилям Магууд, който е на посещение в България по покана на министър Петкова.

"Развитието на ядрената енергетика е един от основните приоритети в работата на правителството в енергийната област", каза министър Петкова и запозна своя гост с работата на АЕЦ "Козлодуй" и успешно приключилите програми по удължаване живота на пети и шести блок на централата. Възможността за изграждане на втора ядрена мощност в страната също бе сред темите на разговора. В момента е в ход процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" и към нея вече са проявили интерес някои от световните лидери в сектора. Северна Македония също заяви интерес за участие с миноритарен дял и за изкупуване на електроенергия от бъдещата мощност и това на практика превръща проекта в регионален..

Уилям Магууд представи пред енергийния министър основните насоки в работата на агенцията, към която предстои да се присъедини и нашата страна. За постигане целите на Парижкото споразумение за климата е необходимо увеличаване на енергията от ВЕИ, задълбочаване на енергийната ефективност и двукратен ръст на ядрените мощности в света, показват анализи на АЯЕ. Магууд подчерта, че предизвикателство пред всяка страна е определянето на баланса между конвенционалната енергетика и възобновяемите източници.

Според него проектът за АЕЦ "Белене" е допълнителна предпоставка за развитието на ядрената енергетика в България, която създава условия за сериозни инвестиции в цялата икономика на страната.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във