Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Теменужка Петкова защити Догановата централа от нападките

Въглищните централи в България ще продължат да работят до 2030 г. с възможност за продължаване на дейността им до 2050 година, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова за бъдещето на затъналата в дългове ТЕЦ "Марица изток 2". Тя обясни, че на централата е било възложено да осигури количество енергия за бита и е нямало как едновременно с това да обслужва и студения резерв. По тази причина той е бил поет от "ТЕЦ Варна", където мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Пред bTV министърът акцентира, че това е било необходимо, за да се гарантира енергийната сигурност на страната. Петкова обясни, че "ТЕЦ Варна" е втората по големина топлоелектроцентрала у нас, заема сериозно място в електроенергийната система на България и в момента е напълно изрядна.

За продажбата на активите на ЧЕЗ в България енергийният министър каза, че правителството няма отношение на кого ще бъдат продадени активите. Регулаторните органи щели да преценят дали купувачът на електроразпределителното дружество е приемлив и ще се произнесат по темата. Петкова заяви също така, че сделката се реализира по чешкото законодателство и няма как българското правителство да оказва въздействие. Затова тя призова да се спрат спекулациите и да се изчака регулаторните органи да си свършат работата. 

Комисията за финансов надзор приключи проверката на дейността на купувача "Еврохолд", като вече е изпратила съответната информация до ДАНС и прокуратурата. Предстои по покупко-продажбата да се произнесат Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във