Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Теменужка Петкова: Всеки гражданин има право да си купи ТЕЦ

Ахмед Доган не ми е познат като експерт в областта на енергетиката. Но всеки гражданин има право да предприема стъпки и действия във връзка с осъществяване на такава дейност. Не знам да има законови ограничения. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по повод сделката между почетния председател на ДПС и семейството на бившия транспортен министър Данаил Папазов, при която Доган придоби 70% от ТЕЦ "Варна". 

Петкова коментира и факта, че ТЕЦ "Варна" ще получи над 25 млн. лв. плащане за студен резерв. "За мен като министър на енергетиката е важно енергийната система на страната да бъде стабилна. Когато е приватизиран ТЕЦ "Варна" през 2006 г. е предвидено три от шестте му блока да работят само за студения резерв, а другите три – за обществения доставчик", обясни министърът на енергетиката, уточнявайки, че централата е спечелила контракта, тъй като е предложила най-ниска цена. 

По другата гореща тема - АЕЦ "Белене", Теменужка Петкова посочи, че: "Към настоящия момент има ясно заявен интерес от срана на китайската ядрена компания. Имахме среща с китайското министерство на енергетиката. Проведохме среща, те потвърдиха и очакваме стартиране на процедурата".

Министърът напомни, че преговорите се водят без предоставянето на държавни гаранции или гаранции за изкупна цена на произведеното електричество. "България ще участва чрез активите, които притежава, чрез разходите за проекта. Така че държавата ще участва с площадката, оборудването, с нефинансовите активи", поясни Петкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във