Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Теменужка Петкова видя АЕЦ "Белене" като решение в борбата с климатичните промени

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че строежа на АЕЦ "Белене" може да е решението на проблема с европейските изисквания за изграждане на нисковъглеродни базови мощности заради борбата с климатичните промени. "Считаме, че проектът за нова ядрена мощност може да играе ключова роля за енергийната сигурност в региона, както и за повишаване на конкурентоспособността и икономическото му развитие", заяви Петкова по време на среща на върха, посветена на енергийната сигурност в региона, която се проведе в Белград.

Както "Банкеръ' вече писа, поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" бе публикувана в Официалния вестник на ЕС на 22 май.

Петкова акцентира пред колегите си от Сърбия, Северна Македония, Румъния, Унгария и Черна гора върху необходимостта от  изграждане на липсващата инфраструктура, както в сферата на природния газ, така и в областта на електроенергетиката, за да бъде постигната енергийна сигурност в региона на Западните Балкани. Българският министър запознал  участниците с разработваната от българската страна концепция за изграждане на европейски газоразпределителен център "Балкан"

Министър Петкова заявили също така, че работата по ускоряване на реализацията на междусистемната реверсивна газова връзка България-Сърбия продължава и добави, че този проект е включен от ЕК в списъка с проекти от общ интерес на ЕС. Българският министър припомнил също, че на 22 май бе даден старт на изграждането на интерконектора между Гърция и България. Тя анонсира и намерението на българската страна да участва като акционер в терминала за втечнен природен газ край Александуполис. "Успешната реализация на тези газови проекти още към 2020 г. ще осигури диверсификация и сигурност на енергийните доставки, както за България, така и за региона на Югоизточна Европа", добави Петкова.

Петкова запозна присъстващите и с реализацията на  петте проекта от общ европейски интерес, върху които продължава работа Електроенергийният системен оператор. "Осъществяването на петте ключови проекта върви по график и ще отговори на основните инфраструктурни нужди за повишаване на преносната способност на електроенергийната система в Югоизточна Европа по направление Север-Юг".

В заключение министър Петкова заявила, че за постигане на очертаните амбиции са необходими съвместни усилия на европейско равнище за справяне с новите предизвикателства, които създава трансформиращият се Европейски енергиен пазар. "При реализирането на тези цели не трябва да се прави компромис със сигурността, надеждността и ефективността на функциониране на енергийната система, да се дава необоснован превес на един или друг нискоемисионен енергиен източник, както и да се налага неоснователна допълнителна тежест върху потребителите", каза тя. Петкова подчерта, че преходът към нисковъглеродна икономика следва да бъде плавен, при отчитане на националните специфики на държавите членки, както и правото им сами да определят своя енергиен микс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във