Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Теменужка Петкова: Ще изплащаме ”Цанков камък” няколкостотин години

S 250 1d8f689f fd4a 402c a1cd bf99f660a4e3
S 250 55da6c9b 8328 4fc0 9d46 cd546deeca00

Инвестициите в проекта "Цанков камък" ще бъдат изплатени след няколкостотин години, като НЕК продължава да изплаща заема за изграждането му. Компанията все още не е изплатила заема си и предстои до 2019 година да даде още 50 милиона лева. Това каза на пресконференция днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която представи пред медиите основните приоритети в управлението на сектор "Енергетика".

"Приблизително около 200 млн. бяха разходите, които са извършени без да бъдат проведени обществени поръчки при наличие на законови основания за това. През 2012 година като директор на Агенцията за държавна и финансова инспекция извършихме поредица от проверки в НЕК, една от тях беше свързана с проекта „Цанков камък“. Договорът е сключен през 2003 година с австрийската кампания „Алпина“, не е проведена обществена поръчка, защото става въпрос за международно споразумение. Има важно „но“, което трябва да се знае - през 2005 година се подписва допълнение №3 и се извършват допълнителни разходи за изместване на пътя Девин-Михалково. Договорената цена за тези дейности е 41 млн. евро. Установихме, че при този тип действия е налице нарушение в законодателството относно обществените поръчки“, обясни Теменужка Петкова.

Тя подчерта, че прокуратурата ще реши кои са отговорните лица.

„НЕК продължава да плаща заема за „Цанков камък“ към няколко банки, този заем ще бъде платен в края на 2019 година. Компанията инвестира около половин млрд. собствен ресурс. Целият негатив от този проект се поема от НЕК. Затова когато някой пита защо НЕК е в такова състояние, какво се е случило с българската енергетика и колко добре е била НЕК преди, а колко зле сега, трябва да се върнем назад във времето да видим кой какво е направил“, подчерта министърът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във