Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Теменужка Петкова: Продажбата на оборудването за "Белене" няма да е изгодна

Продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" няма да е изгодна за България, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

"След като бъде платено оборудването за двата реактора, ще се търси частен инвеститор, който да реализира проекта.  Една такава препродажба е възможна, но цената, на която биха се препродали тези реактори, не отговаря на нашите очаквания и не би покрила съществен размер от арбитражното решение, щетата, която ние на практика трябва да платим. Така че този вариант на този етап не стои на дневен ред", обясни министърът, цитирана от БНР.

По-рано премиерът Бойко Борисов увери в телефонен разговор руския президент Владимир Путин, че вече са предприети конкретни стъпки за изплащане на задълженията на българската "Национална електрическа компания " (НЕК) към руската "Атомстройекспорт“ за произведеното оборудване на спряната АЕЦ "Белене", които към 19 септември 2016 г. са 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва. 

Обсъждането на ядрения проект между лидерите на България и Русия стана в деня, в който бюджетната парламентарна комисия прие на второ четене законопроект за отпускане на държавен заем за НЕК, за да си разплати дълга към руснаците. Окончателното му гласуване ще е в сряда.

Борисов е запознал Путин с искането от българската страна към арбитражния съд в Женева за преразглеждане на начисляването на лихвата за всеки ден забавя на дължимото плащане, която е 167 хил. евро. София претендира,че тя трябва да е по-ниска, тъй като е начислена върху друга лихва.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във