Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Теменужка Петкова очаква лихвата за "Белене“ да бъде редуцирана

Очакваме сумата на лихвите по арбитража за АЕЦ "Белене“ да бъде редуцирана, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Повод за коментара е решението за отпускане на държавна помощ на НЕК за изплащане на задълженията по арбитражното дело за АЕЦ „Белене“.

„Ние имаме претенции по отношение размера на лихвата, така че трябва да уточним и нейния точен размер. Преди това трябва да чуем какво е становището на Международния арбитраж. Според нашите очаквания сумата трябва да бъде редуцирана. С колко точно, никой не може да каже, докато не излезе решението“, обясни министър Теменужка Петкова.

Министърът подчерта, че трябва първо НЕК да се е споразумяла с „Атомстройекспорт“ по отношение на реда, последователността и размера на плащанията.

За да няма спекулации, Петкова обясни, че помощта е възмездна и тя ще бъде възстановена от НЕК. 

По-рано депутатите приеха на първо четене отпускане на заем на НЕК, за да плати с държавната помощ поръчаните на Русия реактори за АЕЦ "Белене". Вчера сутринта извънредно Министерският съвет прие проектозакон за отпускане на заем, с който да бъде изплатена сумата за оборудването.

За да отпусне държавата подобна сума на търговско дружество, трябва и разрешение от Брюксел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във