Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Теменужка Петкова иска въглищата да останат гръбнак на енергетиката

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че правителството ще се бори за това въглищните централи в България да продължат своята работа. 

Според данните, изнесени от Петкова, централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, формират 46% от производството на електрическа енергия на страната. Това е пряко свързано освен с икономическото развитие на страната, но и пряко свързано с нашата национална и енергийна сигурност. На конференция, посветена на Деня на миньора, енергийният министър заяви амбицията си въгледобивът да остане гръбнак на българската енергетика. 

Подобна политика обаче противоречи на изискванията на Европейския съюз, който иска по-голям възобновяема енергия в дългосрочен план. 

"Знаете, че ние подготвихме интегриран план за климат и енергетика, както предвиждат европейските правила и изисквания. Именно в този план много ясно сме посочили какво е мястото и ролята на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища. То е много важно, то е стратегическо. Неговото стратегическо място се определя и от това, че България разполага с необходимите запаси от лигнитни въглища, което е в основата на нашата енергийна независимост и сигурност", обясни Петкова. 

Министърът съобщи, че се подготвя нотификация до Европейската комисия за спасяването на затъналата в дългове централа "Марица изток 2". 

"Ние сме изпратили информация до ЕК, която е свързана с нашето намерение да увеличим капитала на ТЕЦ "Марица Изток“ 2. Отделно от това БЕХ подписа договор преди броени дни с консултант, който да разработи механизма за капацитет и до края на месец октомври той трябва да бъде нотифициран пред ЕК. Работим съвсем целенасочено в тази посока", каза още Петкова.

Плановете на кабинета са да спасява централата с 500 млн. лева.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във