Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Теменужка Петкова: Има надежда за нефт и газ в Черно море

Първият етап на процедурата по търсенето и проучването на нефт и газ в блок "Силистар" в дълбоките води на Черно море е приключил успешно. Това съобщи бившият енергиен министър Теменужка Петкова на пресконференция.

Тя заяви, че резултатите от процедурата са окуражаващи. По думите й обаче все още не е ясно дали ще се стигне до сондаж и има ли нефтено или газово находище. "Излезе официална информация от ръководителя на екипа на компанията "Шел", която извършва търсенето и проучването в блок "Силистар". Той не даде много подробности и детайли, но каза, че резултатите са окуражаващи", разкри Петкова.

Тя обясни, че допълнителна доза оптимизъм идва и от това, че в Турция, където също работи "Шел", съвсем близо до нашия блок Силистар, има открити залежи.

"Тази тема е важна, защото е свързана с един от основните приоритети на българската страна в сектор Енергетика. Ако имаме местен добив, това ще е добра новина както за дизерсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и енергийни ресурси, така и за енергийната ни сигурност", коментира Теменужка Петкова.

През декември 2014 г. кабинетът "Борисов-2" даде старт на тази процедура, похвали се тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във