Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Теменужка Петкова готви строги мерки срещу кражбите на ток

Обсъждаме при промените в Закона за енергетиката да заложим много по-рестриктивни мерки срещу кражбите на ток. Това каза в енергийният министър Теменужка Петкова пред Би Ти Ви. 

„Във фактурата на всеки един от нас няма да видите графа или ред, който да отразява крадена електрическа енергия. Моделът така е структуриран, че тези разходи на практика би трябвало и се поемат от електроразпределителните предприятия. Но като цяло остава в обществото чувство на несправедливост по отношение на това, че някой краде електрическа енергия за сметка на всички останали, които са добросъвестни платци”, обясни Петкова.

Министърът призова всички граждани, които имат подозрения, че някой се опитва да краде ток, да сезират веднага компетентните органи и съответното ЕРП.

"В останалите страни в ЕС има много строги механизми за подобен род деяния. Срокът, за който се заплаща електрическата енергия на много по-висока цена, се начислява не за 3 месеца, а за 1 г. Върху една такава мярка в момента водим дебати и в министерството, и с колегите от КЕВР”, обясни Петкова.

От 18 септември Министерството на енергетиката започва проверки в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния системен оператор във връзка с готовността за есенно-зимния сезон. Такива проверки се правят за трета поредна година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във