Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Теменужка Петкова е оптимист за реализацията на АЕЦ „Белене”

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред БНТ, че към днешна дата е оптимист за реализирането на проекта АЕЦ "Белене". "Провежда се процедура за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС, целта беше да стигне максимално широк кръг заинтересувани лица. Да бъде абсолютно публична, така че да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото смятам, че ще бъде важен не само за България, но и за целия регион", обясни Теменужка Петкова.

От 1 октомври са в сила промени в наредбата за топлоснабдяването. Бяха направени съществени промени, коментира енергийният министър.

"Определени са конкретни срокове, свързани с ангажиментите на фирмите за топлинно счетоводство. На първо място - да извършват отчетите, те трябва да бъдат готови до 10 юли. До 15 юли те трябва да представят изравнителните сметки и до 31 август е срокът за обжалване на съответните сметки, ако хората смятат, че има определени проблеми", каза министърът на енергетиката.

Министър Петкова допълни, че в наредбата се дава възможност етажната собственост сама да определи размера ѝ - между 20% и 40%. Тя каза още, че българските граждани трябва да са спокойни, че газ ще има, а през юни са реализирани и първите доставки на втечнен газ от Съединените щати.

От 1 декември ще може да заработи Българската борса за търговия с природен газ, което по думите ѝ е важна крачка за либерализацията на цената. "Либерализацията на цената на природния газ е основно наше задължение като държава членка на ЕС. Либерализацията означава конкуренция. Това означава по-добри цени и по-добри условия", посочи министър Петкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във