Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тематичен маршрут ще популяризира еврейските забележителности у нас

Изготвянето на специализиран маршрут за популяризиране на основните еврейски забележителности в страната би надградило усилията на Министерството на туризма за промотиране на културно-историческото наследство на България, съобщиха от пресцентъра на министерството. Около тази теза са се обединили министърът на туризма Николина Ангелкова и председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" доц. д-р Александър Оскар.

Инициативата за популяризиране ще включва ключови за еврейската общност забележителности в 13 общини в цялата страна. Тя ще бъде силен знак на уважение към приноса на еврейската общност в културно-историческо отношение, както и последователна стъпка в усилията за привличане на  все повече туристи не само от Израел, но и от компактните еврейски общности в Европа и света, които традиционно предпочитат специализирани туристически продукти.

Израел е важен и перспективен партньор за страната ни. Очакванията са всички положени усилия да доведат до задълбочаване на доброто ни сътрудничество и увеличаване броя на туристите  между двете страни. Трябва да отбележим, че двустранните отношения между България и Израел през последните години значително се активизираха и се задълбочиха като прераснаха в стратегическо партньорство, посочи още министър Ангелкова. А фактор за това са и официалните визити на високо равнище, които се провеждат от няколко години.

Положителна е и тенденцията в туристическите посещения в двете страни. Държавата Израел е на 11-о място по брой на входящите туристи в България през миналата година -  245 хил. туристи, или над 17% ръст в сравнение с 2017-а. Само за първите три месеца на тази година близо 45 хил. израелски граждани са посетили страната ни - също ръст - от 4%, в сравнение със същия период на миналата година.

Основната част от израелските туристи пристигат у нас със самолет, а чартърни полети се извършват до основните ни летища в София, Варна, Бургас и Пловдив. Най-често при посещенията си избират културни обекти, заради което в последно време Пловдив е много популярна дестинация за тях.

Предвид огромната важност на израелския пазар за България Министерството на туризма редовно участват на туристическото изложение IMTM в Тел Авив, Израел. А министерството представя страната ни като целогодишна туристическа дестинация с акценти върху зимна и лятна почивка, възможности за балнеолечение, за провеждане на културно-познавателни турове, за пътувания с цел развлечения и други. Освен това ведомството ежегодно организира журналистически опознавателен тур за медии от Израел.

Министерството на туризма води последователна политика за привличане на все повече израелски посетители, като разработва специални продукти съобразени с търсенето от тях. Това е един от начините, с който се повишава качеството на предлаганите у нас туристически продукти. Откроява се тенденцията, че по-голямата част от гражданите на Израел идват в периода от месец май до октомври, което означава, че туристите не идват само на море, а търсят възможност за кратка почивка, отдих и разглеждане на забележителностите на страната ни, обясни министър Ангелкова.

Предстоят разговори с общините за консолидиране на информацията за конкретните обекти, които да привлекат още по-голям туристически интерес към страната ни в това направление. Обсъждат се и възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в сферата на туризма, както и потенциала за развитие на други видове туризъм освен традиционните летен и зимен.

Министерството на туризма усърдно работи по разширяването на крилата на сезона, обясни министърът. И поясни, че ведомството е разработило 7 балнео- и СПА дестинации, а съвместно с Министерството на земеделието са създадени и 12 винено-кулинарни дестинации, с които се допълват усилията за привличане на повече посетители извън активните месеци за пътувания.

Ирит  Лилиан, посланик на Държавата Израел у нас отбелязва, че пазарът е жаден за културни забележителности, а България все по-често се избира като място за пътувания от семейства с деца.  И добави, че днес от Израел за България има 14 полета, като голяма част от пътуващите са туристи, тъй като страната ни е предпочитана дестинация от израелците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във