Банкеръ Daily

Теменужка Петкова:

Темата за шистовия газ не е обсъждана с Джон Кери

Темата за проучване и добив на шистов газ не е била повдигната по време на срещата с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред депутатите в ресорната парламентарна комисия.

Министърът обясни, че разговорите са били насочени към енергийната независимост на България, финансовото състояние на енергийния сектор и изграждането на интерконекторната връзка с Гърция.

„САЩ е стратегически инвеститор в енергетиката ни“, посочи Теменужка Петкова и допълни, че инвестициите в двете "американски централи" в Маришкия басейн са на стойност над 3 млрд. лева. Същевременно държавната Национална електрическа компания (НЕК) дължи на двете компании общо 700 млн. лева (за изкупена, но неплатена произведена електрическа енергия), част от които са просрочени.

Петкова допълни, че е оптимист за преговорите с американските централи, но отказа да коментира какви са вариантите, дискутирани с представителите на двете централи, докато не бъдат постигнати конкретни резултати. "Успешното провеждане на преговорите ще бъде гаранция за стабилизация на сектора", каза тя и допълни, че така "в енергийния микс ще влизат по-малко разходи". Тя отказа да уточни дали това ще доведе до задържане на цената на тока.

Общо 270 млн. евро ще са необходими за мерките по удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок в АЕЦ „Козлодуй“, съобщи още министърът.  Досега в процеса са изхарчени 190 млн. лева. Петкова посочи, че трудно процесът ще може да приключи със собствени средства и вероятно ще се търси външно финансиране. Председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев каза, че решение в тази насока може да бъде и изключването на дружеството от списъка с държавни предприятия, които внасят дивиденти в бюджета.

По отношение на процеса по удължаване на пети и шести блок Петкова беше категорична, че няма забавяне по тази задача и дори има известно изпреварване по отношение на предвидените действия. Завършил е първият етап по комплексното обследване на двата реактора, което е показало, че те са в много добро състояние.

.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във