Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Телевизионната кула "София" и БНТ са неразделно свързани

ТВ кулата "Копитото" се извисява над София и привлича погледите на гостите на столицата

Първата телевизионна кула в България е построена през 1959 година в Борисовата градина в София. Следват радиорелейните станции в Пловдив, на връх Ботев (най-високият връх на Стара планина), край Кърджали, Слънчев бряг, край Кюстендил, прохода Петрохан. Всички те имат формата на конусообразен пилон и изпълняват ролята на носачи за антените. Други кули от този тип, построени на по-късен етап, са Карандила над Сливен, Връх Орелек - Гоце Делчев и РРТС Шейновец над Свиленград. Общо седемнадесет са телевизионните кули у нас.

През 1978 г. е изградена емблематичната за курортен комплекс "Пампорово" телевизионна кула на връх Снежанка (най-високият връх в района на курорта), в която освен техническите съоръжения са разположени и административни помещения, сладкарница и площадка за визуално наблюдение.

Южно от Русе е разположен хълмът Саръбаир с връх Левента, висок 159 метра. Върху него се намира най-високата телевизионна кула в България - 204 м с антената. Построена е на 150 м надморска височина. До 2001 г. е най-високата телевизионна кула и на Балканския полуостров.

На нейния фон

телевизионната кула "София"

изглежда като джудже със своите 106 метра. Тя се извисява в Борисовата градина в столицата, на кръстовището на бул. "Драган Цанков" и бул. "Пейо Яворов". Тя е сред десетте най-високи телевизионни кули у нас.

Архитект на кулата е Любен Попдонев. Строежът на сградата започва през декември 1958 г., а кулата е открита официално на 26 декември 1959 година. На същата дата става и официалното откриване на Българската национална телевизия. Макар че първото й предаване е прякото излъчване на 7-ноемврийската манифестация от площад "9 септември" (днес "Александър Батенберг") през 1959 година. Телевизионната кула "София" има 14 етажа и три платформи. Намира се на 595 метра надморска височина.

От 1985 г. за предаване на радио- и телевизионни сигнали се използва основно телевизионната кула "Копитото", а от старата ТВ кула "София" се излъчват най-вече предаванията на някои частни радиостанции.

Тв кулата "Копитото"

се намира в местността "Копитото" на планината "Витоша" на юг от София. Тя се извисява на 186 метра и е втората по височина телевизионна кула у нас. Разположена е на 1345 м надморска височина. Кулата е проектирана от архитектите Любен Попдонев и Стефан Тилев. Построена е през 1986 година, за да замести старата телевизионна кула в София  и обслужва столицата и Софийско поле.

"Копитото" се вижда от почти целия град като връх с особена форма, откъдето е и името му. В непосредствена близост до ТВ кулата се намира хотел "Копитото". От 1962 г. до началото на 90-те години на миналия век "Копитото" и квартал "Княжево" са свързани с кабинков лифт, произведен от австрийската фирма "Братя Гирак/Girak". Той е първият кабинков лифт в България, с дължина 1920 м, с разлика във височините 600 метра. Разполагал е с 53 четириместни кабини (имали са и съоръжения за пренасяне на ски) и е превозвал по 600 човека на час в посока със скорост 3 м/секунда. Точно 11 минути са били необходими, за да се измине това разстояние.

"Княжево" е квартал на българската столица. Намира се на изхода на града в посока към югозападната част на страната, между булевардите "Цал Борис III", "Никола Петков" и квартал "Горна баня", като при бул. "Цар Борис III" е разположен двустранно на булеварда до края на къщите към подножието на Витоша. Западната част на "Княжево" лежи на склона на Люлин планина, където Владайската река разделя Витоша от Люлин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във