Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Теленор" очаква търговска 5G мрежа в България до две години

Haчaлoтo нa тъpгoвcĸaтa 5G мpeжa нa "Теленор" в Бългapия щe дoйдe нaй-вepoятнo cлeд oĸoлo двe гoдини, пpoгнoзиpa днec глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa ĸoмпaниятa Джeйcън Kинг.  А транспортният министър Росен Желязков каза, че технологията 5G е революция за икономиката, индустрията, обществото и за хората по време на първия разговор през 5G мобилна мрежа у нас. Демонстрацията беше част от серия практически тестове на 5G, които провежда телекомуникационната компания Теленор.

"Технологията от пето поколение ще бъде този ускорител, който наистина ще промени нашите общества. Държавата, за да изпълнява целенасочената си политика, има три неща, които трябва да направи – разпределението на радиочестотния спектър, насърчения, свързани с редукция на тарифите, за да може цената все пак да не бъде понесена от крайния потребител и намаляване на административната тежест“, каза министърът и добави, че разгръщането на новата мрежа за 5G е свързано с изключително голяма инвестиционна, териториално-устройствена и административна работа.

Той заяви, че неговото министерство има изключително ползотворен диалог с телеком операторите. Джейсън Кинг пък изказа специална благодарност на министър Желязков за успешния диалог на тема ефективно разпределение на спектъра и ревизия на цените за предоставяне на честоти.

В рамките на събитието днес, бе извършен медицински преглед от разстояние на пациент в Хасково от лекари в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във