Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Телекомите в Европа апелират за по-малко регулация на сектора в името на икономическия просперитет на континента

Нуждаем се от балансирана, прозрачна и предсказуема регулация, която да стимулира предлагането на нови услуги на потребителите ни и създаване на нови работни места в страните от ЕС. Това подчерта от подиума на годишната среща на Eвропейската асоциация на телекомуникационните оператори – ЕTNO (www.etno.eu) главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев. Той взе участие в международната конференция, която се състоя вчера, 27 септември, в Брюксел. Основната тема на дискусиите беше „Европейските регулации в дигитализацията във времена на промени“.

Заедно с Мария Габриел, европейски комисар по въпросите за цифровата икономика и цифровото общество, както и с главните изпълнителни директори на Deutsche Telekom  - Timotheus Höttges, Orange - Stephane Richard и Qualcomm Europe - Enrico Salvatori, Атанас Добрев обсъди проблемите в проекта за ново европейско телеком-законодателство през призмата на дигиталното бъдеще на обединена Европа. „Промяната ще се случи и тя несъмнено ще доведе до нов начин на живот и до нови бизнес правила“, каза той. „Важното е доколко  европейските компании  ще участват в тази промяна и дали ще имат възможност да са неин двигател. Ако има опасност, то тя не е в задаващата се цифровизация, а в това кой ще я случва – европейските телекоми или компаниите зад океана, които имат много по-голяма свобода на действие и обхват.“

От дискусията още стана ясно, че европейските телекоми се притесняват от усложнената регулация и стеснен спектърен обхват в сравнение с конкурентните оператори в Щатите.  Участниците в разговора подчертаха необходимостта от повече свобода и възможности за възвръщаемост на инвестициите. По отношение на тенденциите в европейските регулаторни политики, в хода на разговора Атанас Добрев сподели: „Телеком операторите в Европа трябва да имат свободата да рискуват. Не би било успешно да се опитваме да ограничаваме бъдещето преди то да се е случило. Моят апел към регулаторните органи е: оставете индустрията свободна от рестрикции и нека конкуренцията е основен регулаторен двигател. Това би бил верният път, който подхожда на Европа.“

В диалога на трибуната Добрев изрази подкрепата на телеком-сектора за усилията на българския еврокомисар Мария Габриел при отстояване предложените от ЕК политики за дерегулация и стимулиране на инвестициите и иновациите. Той заяви също интереса на VIVACOM от сътрудничество с българското правителство относно намаляване цените за роуминг със страните от Западните Балкани.

 

ETNO е организация на операторите на телекомуникационни мрежи в Европа, която обединява техния глас от 1992 г. насам. ЕТНО обединява основните инвеститори в иновативни и висококачествени платформи и услуги за електронна комуникация, представляващи 70% от общите инвестиции в сектора. Членове на организацията са 39 телеком компании, опериращи в Европа, а от българска страна представител е VIVACOM.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във