Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Телекомите с до 2 млн. лева глоба при неспазване на цените за роуминг

До 2 млн. лева ще стига максималната санкция за мобилен оператор, който не спазва европейския регламент за определяне на максимални цени за роуминг услуги на едро или на дребно. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, които бяха одобрени на днешното заседание на правителството.

Според законопроекта минималната санкция при неспазване на изискванията за максималните цени при роуминг услуги на едро ще бъде 400 хил. лева, а за услугите на дребно - 50 хил. лева, като максималният размер на санкцията може да достигне 2 млн. лева. Операторите ще бъдат глобявани с между 10 хил. и 100 хил. лева при нарушение на задълженията си да информират потребителите за правата им при ползване на роуминг услугите.

В проектозакона е предвидена и точка, която гласи, че евентуалното обжалване на решение за санкция, не спира неговото изпълнение, освен ако съдът не постанови друго.

Промените са част от синхронизиране на българското законодателство с това на Европейския съюз. Бившият еврокомисар Нели Крус искаше да премахне напълно таксите за роуминг в рамките на ЕС. Взимането на това решение обаче е отложено с неясна дата.

За сметка на това Брюксел има строга регулация върху телекомите и обявени задължителни максимални цени, които не бива да се превишават от операторите. Приемането на промените в закона, ще позволи налагането им и върху мобилните оператори в България.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във