Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Текстилните фирми ще получат 116 млн. лева помощ от Брюксел

През последните години текстилната промишленост е един от най-динамично развитите сектори, който изисква  иновации и нови добри идеи.  7,1 % от добавената стойност на преработващата промишленост е в сектор производство на облекло, а 1,7 % е в сектор текстилна промишленост. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на изложението  за текстил и мода  „ТексТейлърЕкспо“. Сред официалните гости бе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Този бранш е необходимо да засили иновационния си капацитет, за да бъде по-конкурентоспособен и да повиши сравнителните си предимства. „В тази връзка фирмите в бранша имат възможност да кандидатстват по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 за внедряване и комерсиализация на новите технологии. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 115 646 637 лева, а крайният срок за подаване на проектни предложения е 20.01.2020 г“, уточни Борисов. 

Той припомни, че предприемачите трябва да се възползват, по-усилено от възможностите на дуалното обучение, което Законът за професионално образование и обучение предоставя като начин за привличане на млади служители, така и от възможността да създавате собствени тренировъчни центрове. Придобиването на дигиталните умения в служителите, особено в индустрията е приоритет, както на национално, така и на европейско ниво.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във