Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тежки времена за малкия бизнес на свободния пазар на ток

Всички вече са наясно, че поскъпване на тока ще има. За бита увеличението вероятно ще е с между 2 и 4 процента при трите доставчика – ЧЕЗ, ЕВН и Енерго - Про. За малкия бизнес обаче се очакват тежки времена и поскъпване на тока с до 30 процента.

Всяка малка компания е задължена от следващия месец да купува ток на свободния енергиен пазар и вече няма да се причислява към битовите потребители. Дори и сега редица енергийни дружества водят кампания за привличане на фирми. Търговците на ток предлагат различни оферти като справка може да се направи на специален сайт на Комисията за енергийно и водно регулиране. Там хората могат да потърсят и да си изберат доставчик, стига да имат поне едно висше образование и да знаят какво пише във фактурите им за ток.

Според портала на комисията в момента има 32 компании, които предлагат оферти за малките дружества. Цените им варират от 0,146 лв./квтч до почти 0,18 лв./квтч. Това не са крайните цени, а само за доставката на електроенергия до обекта. Към тях се добавят още акциз, такса „Задължение към обществото“ (чрез нея се спасяват губещите държавни фирми) и цените за пренос и достъп до електроразпределителната мрежа (тоест кабелите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про). Накрая идва и ДДС-то.

Тоест, още от следващия месец малкият бизнес ще усети

жилото на „свободния пазар“

и ще плаща значително повече за ток. Поскъпването спрямо неговите сегашни битови цени може да е с почти една трета. Но това е положението и друг вариант няма. Изискването за свободен пазар е и на ЕС и ние като страна-членка сме длъжни да го приложим.

В цялата работа има и още условности – внимателно трябва да се четат договорите, защото цената за доставката може да се покачва още. Сега стандартно договорите са за една година, но ако има увеличение на енергийната борса, то търговецът ще ви извести за новите условия. Ако фирмата не е съгласна – може да разтрогне контракта и да си търси нов доставчик.

Да вземем един пример, с който се сблъска "Банкеръ". Фирмата, да речем ЕТ „X“ ,търси ток от търговеца „Y" ООД. Търговецът вижда, че потреблението й е като за един малък офис – около 150 квтч месечно и основно през деня. Предложението е ЕТ „X“ да плаща от началото на юли по 0,175 лв./квтч. (При плащани досега около 0,134 лв./квтч., увеличението е с близо 30 на сто). А също тази цена да бъде фиксирана за една година напред, след което контрактът може да се удължи. Към новата цена от 0,175 лв./квтч се добавят и споменатите налози, акцизи, такси за разпределителна мрежа и „Задължение към обществото“. Те също ще се променят след решението на КЕВР за следващия регулаторен период. Затова и не можем да ги сметнем с точност. Със сигурност обаче

цената скача жестоко.

Ами ако ЕТ„X“ не иска да купува толкова скъпа електроенергия? Тогава се намесва държавата, която е осигурила „Доставчик от последна инстанция“. Това е компания, която е длъжна да доставя ток на всяко дружество, което не е сключило договор с търговец. По данни за май (цените се актуализират всеки месец) нейният ток е на цена от 0,15 лв./квтч и в този случай увеличението ще е с около 12 на сто.

Излиза, че ЕТ „X“ има избор – подписва нов договор примерно с „Y“ ООД и цената на използваната от нея електроенергия скача с 30 на сто или пък отива при доставчика от последна инстанция, плащайки само с около 12% повече, отколкото досега. Именно тази логика обаче е парадоксална в България. По презумпция цените при последната инстанция би трябвало да са най-високи, само че днес излиза по-изгодно да "опреш" до нея, вместо да търсиш търговец на ток. Когато попитахме един от тях защо това е така, не получихме адекватен отговор. Изтъкнато бе, че цената на "Доставчика от последна инстанция" също ще се покачва, а и се променя всеки месец, докато при търговеца тя е гарантирана за година напред.

Действително цените на осигурената от държавата компания са се променяли през последната година, но никога не са достигали дори 0,16 лв./квтч. Цените на другите доставчици ги посочихме, но

в договорите им има различни условия

– тези с по-ниската цена от 0,146 лв./квтч например слагат таван на потреблението на ток. Други пък казват, че цената може да се предоговаря на всеки три месеца според данните от Българската независима енергийна борса. Самият търговец в условията си е посочил, че предлаганата цена се формира на базата на борсовата заедно с административните такси и печалбата за доставчика. Тази надценка варира между 8 и 12 лв. за всеки мегаватчас (0,008 – 0,012 лв./квтч)

За да се ориентира във всичко това, всяка малка фирма може би ще трябва да назначи още един човек, който да се занимава само с енергийния пазар. Иначе просто ще си плаща с 30 на сто по-скъп ток.

Все пак

КЕВР са се усетили накъде отиват нещата

и предлагат нова Методика за определяне на цените на електрическата енергия за доставчика от последна инстанция, която е качена за обществено обсъждане. Тя предвижда тези цени да се обвържат с цените на пазара „Ден напред" на борсата и с цените за недостиг на балансиращия пазар. Това от една страна ще гарантира, че заплащаните от клиентите стойности във всеки един момент ще са значително по-високи от пазарните. От друга, с промените ще се предотвратят необосновано високи цени на доставка, като същевременно се осигури приемлива възвръщаемост от предоставянето на услугата, посочват от регулатора в мотивите към предлаганата методика. И това наистина може да накара търговците на ток да понамалят сегашните си оферти.

Казано по друг начин – енергийният регулатор подготвя рязко

покачване на цените при последна инстанция.

Възможно е то да стигне и 50% спрямо нивата от май, коментират запознати. Това ще принуди всички малки фирми да отидат при търговците на ток, а те тогава вече ще предлагат по-ниски цени, спрямо осигурения от държавата доставчик. Независимо от всичко обаче нивата им вероятно пак ще са с поне 20-30 на сто по-високи в сравнение с регулирания пазар. Ползата от подобен ход ще е, че цените на Доставчика от последна инстанция ще са са „таван“ на цените, който търговците няма как да прескочат, предлагайки новите си оферти.

Каквото и да си говорим, увеличението ще е сериозно и ще се стовари върху фризьорски салони, бакалии, аптеки, адвокатски кантори и всеки, който се опитва да прави някаква търговия дори и от гаража си. Много е възможно то да доведе и до протести, които ще трябва да понесе новоизбраният български парламент. Именно на 10 юли, ден преди изборите, ще са готови първите високи сметки за ток при малкия бизнес.

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във