Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тежка корупция при ремонта на Северния парк

"Златните" греди за дресиране на кучета в Северния парк.

Ремонтът на входа на Северния парк в София от страната на ж.к. “Свобода”, който започна през 2017 г., е излязъл "златен".  От Гражданската инициатива “Спаси София” са направили проверка дали цените на ремонта са реалистични. Оказа се, че има фрапиращи разлики от 2-3-4 пъти по-високи цени за елементи за парковото обзавеждане.

Столична община, тоест данъкоплатецът е плащал щедро: греди за дресиране на кучета за 3025 лв., ограда за 11000 лв, люлки за по 4100 лв., маси за шах – всяка по над 2300 лева. Това е малка част от парковото обзавеждане, с което Столичната община и Район Надежда са решили да оборудват Северния парк на София, на входа откъм ж.к. Свобода.

През 2017 г. Димитър Димов, кмет на Район "Надежда" и част от екипа на Йорданка Фандъкова, сключва няколко договора за ремонт и реконструкция на Северния парк. Един от тях е с фирмата "Грийн 2010" ЕООД, която трябва да изгради две детски площадки, фитнес площадка, зона за разходка на кучета и зона за активен отдих. Фирмата е позната на районния кмет. Три години по-рано тя доставя и монтира щори, преградни стени и интериорни врати в сградата на районната администрация срещу 15 682 лева. Поръчката за Северния парк обаче е по-сладка. Трябва да бъде доставено и монтирано парково обзавеждане за близо 34 000 лева.

Андрей Зографски от “Спаси София” коментира пред БНР, че  са се свързали със същите фирми, които са доставили продуктите за район “Надежда” и са получили до 4 пъти по-ниски цени. Той подчерта, че същата корупционна схема се вижда на много места, включително с озеленяването в цяла София, както и с много други услуги.

“Завишената цена е резултат само и единствено на корупция”, категоричен е Андрей Зографски, който няма друго обяснение, защо един кмет би приел една цена, която е до 4 пъти по-висока, отколкото цената на дребно, след като това е лесно проверима информация.

Според гражданската инициатива при подготвянето на обществената поръчка самата Община е посочила прогнозна стойност от 348 000 лева. Спечелилият от двамата участници е дал оферта с едва 3% по-малко от заложената от администрацията цена. Това показва, че самото ръководство на общината е посочило цени, надвишаващи два, три, четири пъти пазарните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във